Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
Nyhet

– Sampol er i vinden

Aldri før har det vært flere førstevalgssøkere til Sampol.

Sampolstudenter
Foto/ill.:
Magnus Buseth Danielsen (UiB).

Hovedinnhold

Fristen for å søke høyere utdanning for studieåret 2024/2025 gikk ut 15. april. Nå er de første tallene fra Samordna opptak klare.

For institutt for sammenliknende politikk er det gledelige tall å se. Alle studieprogrammene øker i antallet søkere sammenlignet med 2023, og aldri før har det vært flere søkere på noen av programmene.

– Det er utrolig gledelig med gode søkertall, det viser at vi har gode og attraktive studieprogram, Leiv Marsteintredet, instituttleder ved institutt for sammenliknende politikk.

Økningen kommer likevel ikke som noen stor overraskelse.

– Fakultetet har bidratt med en egen profileringspakke for våre og andres studieprogram og dette kan ha slått ut positivt. Samtidig har vi det siste året opplevd en stor entusiasme hos våre studenter om faget, høy deltakelse i undervisningen og rekordstor påmelding på våre emner, slik sett er det kanskje rett å si at sampol er i vinden om dagen.

– Til sist tror jeg også at sampol er et godt og anerkjent «merkenavn» som mange opplever som en garantist for interessante og relevante studier.

Graf med søkertall for bacheloren i sammenliknende politikk. Den viser at det aldri har vært høyere søkertall. Grafen går tilbake til 2014.

Grafen viser antallet søkere og prosentvis endring til Sampol sitt bachelorporgram fra 2014 til 2024.

Foto/ill.:
Skjermdump.

Øker mest

Aller mest øker bachelorprogrammet i sammenliknende politikk. I år er det 205 søkere med programmet som sitt førstevalg mot 142 i 2023. Det er en økning på 44% og med det er det Sampol som øker mest ved SV-fakultetet ved UiB.

– Det er en enorm økning. Etter flere år der antall førstevalgssøkere har vært stabil eller gått litt ned, så er dette gledelig, sier Marsteintredet.

Hvorfor vi ser en så stor økning akkurat nå kan være vanskelig å forklare, men instituttlederen peker på flere mulige årsaker.

– Det er alltid vanskelig å vite bakgrunnen for studievalget og hvordan våre studier oppfattes hos elever på videregående skoler. Instituttet har jobbet systematisk og godt med profilering av studieprogrammene og med rekruttering over flere år, men jeg håper og tror det viktigste er at vi tilbyr studieprogram av svært høy kvalitet som gir gode arbeidsmuligheter etter studiene, sier han.

Graf med søkertall for bacheloren i europastudier. Den viser at det aldri har vært høyere søkertall. Grafen går tilbake til 2019.

Grafen viser antallet søkere og prosentvis endring til bachelorporgrammet i europastudier fra 2019 til 2024.

Foto/ill.:
Skjermdump.

Fortsatt attraktivt

Europastudier og master i sammenliknende politikk øker også, om enn ikke like mye som sampol-bacheloren. Likevel er instituttets undervisningsleder, Kjetil Evjen, svært fornøyd med utviklingen.

– Veldig kjekt med fortsatt vekst på bachelorgraden i europastudier som er et svært relevant studium gitt den geopolitiske konteksten Norge og Europa befinner seg i om dagen, sier Evjen.

Masteren i sammenliknende politikk øker også med noen få studenter.

– På master opplever vi stadig større konkurranse om studentene etter opprettelsen av flere nye masterprogram ved UiB som våre studenter kan søke seg til. I den forstand er vi glade for Sampol-master fremdeles er et attraktivt alternativ for så mange og at det er en liten stigning i antall søkere.

Fornøyd dekan

Det går ikke bare godt med Sampol. SV-fakultetet som helhet går det også godt med. Fakultetets dekan, Jan Erik Askildsen, er svært fornøyd.

– Veldig gledelige opptakstall for fakultetet, økning for de fleste av våre studieprogrammer. SV-fagene er ettertraktede, sier Askildsen.

– Spesielt bemerkelsesverdig er den store økningen for Sampol. Statsvitenskap slår godt an i dagens situasjon, spesielt med henhold til globale utfordringer, og da gleder vi oss stort over at Sampol klarer å kapre en betydelig del av studentene opptatt av disse problemstillinger.

Dekanen er klar på at disse tallene er svært positive for fakultetet.

– Det betyr selvsagt mye. Vi ønsker å fylle våre studieplasser med flinke og dedikerte studenter, og med disse søkertallene vil vi lykkes godt i så henseende. Sampol studentene er også svært aktive i studentpolitikken, så det lover godt for studentdemokratiet framover, avslutter Askildsen.