Studietur 2024: London
Hvert år reiser bachelorstudentene i sammenliknende politikk på en studietur arrangert av fagutvalget Kabinettet. Les om årets tur til London.
Hovedinnhold
Mandag den 26. februar startet 28 spente og trøtte studenter reisen sammen til London, for vårens studietur. Det ble en problemfri reise, til tross for litt turbulent flytur, men vi ankom på hotellet tidlig formiddag.
British Museum
Etter innsjekk på hotellet var det tid for litt avslapning og for å bli kjent med nærområdet. Det var likevel lite tid å miste før vårt første faglige besøk til British Museum. Her fikk studentene mulighet til å utforske, både i gruppe og på egenhånd. Med mye fokus på antikk-delen av museet, fikk vi koblet mye av det vi har lært i pensum i SAMPOL105 til det vi så. Etter noen timer avslapning på hotellet, avsluttet vi kvelden med felles middag på markedet i Camden, en perfekt start på turen.
Den norske ambassade
Tirsdag morgen begynte med frokost på hotellet, etterfulgt av en t-bane reise bort til den norske ambassade. Her ble vi tatt godt i mot av tidligere sampol-student Håkon Kristensen Moe, som holdt foredrag for oss.
Han fortalte først om sin vei til å jobbe som ambassadesekretær, før an forklarte mer praktisk om oppbyggingen til Utenriksdepartementet. Vi gikk også inn på forholdet mellom Norge og Storbritannia og hva slags arbeid ambassaden gjør. Til slutt snakket han om aspirantkurset på ambassaden og veien til Utenriksdepartementet. I tillegg kom praktikanten ved ambassaden innom for å besvare spørsmål vi hadde. Dette var en god mulighet for oss som sampolstudenter til å se i detalj veien til å jobbe på ambassade eller i UD. Etter besøket var det rom for å undersøke London by; enten ved å besøke nærliggende severdigheter som Buckingham Palace, eller å ta seg lunsj i sola.
King’s College: Department of War Studies
Tirsdag ettermiddag ble det duket av for turens tredje fagopplegg. Seniorforeleser hos fakultetet for krigsstudier på King’s College, Daniela Richterova, holdt foredrag for oss sammen med kollegaer. Vi fikk et innblikk i de ulike masterstudiene som fakultetet tilbyr, noe som åpnet øynene for fler av studentene for å studere i utlandet. Richterova hadde også med seg to norske studenter som fortalte om studentlivet, bomuligheter, kostnader og søknadsprosess. Besøket bidro til at vi som studenter oppdaget hvor mye forskjellig en sampol-utdanning kan føre til, og at det finnes mange veier å gå.
King’s College: EISKA
På kveldstid på tirsdag observerte vi en panelsamtale satt opp for oss av studentorganisasjonen for europeiske og internasjonale studier ved King’a, EISKA. Vi hadde kontakt med Matilde Durousseau, leder for organisasjonen. Temaet på panelsamtalen var “Current conflicts in a multipolar world and the future of NATO” med Hillary Briffa og Magnus Ryner. Spørsmålene fra ordstyrer omhandlet: Prioriteringer i NATO, Gaza og Belize, EU-skeptisisme, politisk ustabilitet i Norden grunnet Russland (hvordan NATO forholder seg til dette) og Ukraina og Europa. Etter en givende panelsamtale tok studentorganisasjonen oss med på deres egen «studentbar», der vi avsluttet kvelden med en felles middag og nye, internasjonale vennskap.
Supreme Court
Onsdag morgen var det klart for en ny og spennende dag. Etter den daglige frokosten på hotellet, dro vi samlet til hjertet av det politiske London, nemlig Westminster-område. I blant Big Ben, Westminster Abbey og Palace of Westminster fant vi fram til Høyesterett. Her ble vi tatt i mot av informasjonskonsulent Daisy. Vi hadde først en kort omvisning i bygget, før vi endte opp i Høyesterett Sal 1, der Daisy hadde et foredrag for oss. Studentene fikk innblikk i tidligere kjente saker, praktisk informasjon rundt hvilke saker som blir tatt til Høyesterett og om ulike reformer for retten og dommerne. Vi fikk også prøve oss på en case fra 2017, der noen fikk spille dommere og alle hadde muligheten til å være aktive og diskutere. Vi studenter fikk virkelig nytte av pensum fra SAMPOL106, noe som gjorde besøket veldig givende. Etter dette var det lunsjtid, og vi kunne spasere langs Downing Street og se på alle minnesmerkene i området.
Churchill War Rooms
Etter en lang periode lagt opp til fritid, shopping og lunsj, returnerte vi til det politiske sentrum, denne gangen ved inngangen til Churchill War Rooms. På besøket hadde vi en audio-guide til forandring, og studentene brukte flere timer på å undersøke all historien gjemt i rommene under bakken. Vi fikk et grundig innblikk i hva som foregikk bak kulissene av politikken under andre verdenskrig i Storbritannia. Dette innebar et dypdykk i livet til en av de mektigste politiske figurene under denne perioden: Den britiske bulldoggen Winston Churchill. I utstillingen var det også en egen seksjon om Churchills arbeid i Palestina og Midt-Østen, som var en del av utstilling som mange studenter synes var spesielt relevant og nyttig. Til tross for at audio-guide fremmer et element av kjedsomhet, var studentene svært interesserte og ble igjen etter endt tur. Onsdag kveld var ukas fritidskveld, og studentene kunne gjøre som de selv ønsket. Flertallet av gjengen dro sammen ut på kvelden for å utforske hva London hadde å by på av natteliv.
University College London
Torsdag morgen startet som vanlig med hotellfrokost, og etter dette hadde studentene fritid før akademisk opplegg på ettermiddagen. Vi møtte Dr. Allan Sikk, tidligere studievenn av Raimondas Ibenskas, sammen med to av studentambassadørene Diane og Kevin, som ga oss en omvisning rundt campus på Universitetet i London. Underveis fortalte Dr. Sikk om mulighetene våres til å ta et masterprogram hos UCL og om der han selv er foreleser, på School of Slavonic and East European Studies. Vi fikk se en stor del av campus, blant annet instituttet som Dr. Sikk jobber for og biblioteket. Dr. Sikk viste oss også en av kronjuvelene til universitetet: Kroppen til den avdøde filosofen Jeremy Bentham. Da vi studerte filosofien hans semesteret før i Ex.Phil, var det nok svært få som ville tro at vi skulle få se den bevarte kroppen hans et par måneder senere... Tiden etter omvisningen ble brukt til å undersøke området rundt universitetet og en liten matbit før neste opplegg.
Panelsamtale om bostedsløse i Storbritannia
Sent ettermiddag torsdag dro vi tilbake til UCL, denne gangen for å være tilskuere på en panelsamtale. Temaet for panelsamtalen var «Homelessness in Britain – an agenda for change». Deltakerne var Kath Scalon (økonom som har utført en rekke studier på kostnadene av midlertidig hjem for hjemløse), Alex Diner (seniorforsker som har utgitt en artikkel om å reformere retten til å kjøpe bolig, samtidig som han jobber med forskermateriale til å lage en case om kommunale boligbygg), Murray Fraser (professor innenfor arkitektur og global kultur på UCLs skole for arkitektur som har jobbet mye med å lage billige og bærekraftige bygg) og Paul Atherton (filmskaper som ble hjemløs i 2009 og har vært det siden). Denne panelsamtalen skapte stor debatt og interesse blant studentene, da vi dro ut på felles middag på The Wellington Pub. Kvelden ble avsluttet med en valgfri pubcrawl blant Londons beste puber!
Department of Environment, Food and Rural Affairs
Fredag var det tid for turens siste opplegg, hos miljø-, mat- og landdepartementet. Før vi ble tatt i mot av tidligere «housemate» til Fay Farstad, Philip Bray, ble vi møtt av demonstranter utenfor departementet. Flere av studentene ble filmet og intervjuet av demonstrantene, som fortalte om protesten mot gassing av griser som slaktemetode. En interessant start på vårt siste akademiske innslag! Bray ønsket oss velkommen inn i bygget, og hadde foredrag om DEFRA med innslag fra flere kollegaer. Han hadde med seg James Wilson, Emma Griffiths, Eline Jaktevik, William Marsburg og Simon Maxwell, som alle jobbet i DEFRA i ulike enheter: Delivery Unit, Farming & Countryside Project og Environmental Science & Analysis. Temaene for dagen var: «How does the British constitution work», «What does DEFRA do?, «What role does evidence play in policymaking and delivery?» og en gruppeøvelse på slutten. Dette var en perfekt avslutning på en uke fylt med interessant informasjon og opplevelser. Turen hjem gikk plettfri, og vi returnerte sent fredag kveld.
Oppskrift på vennskap og kunnskap
For studentene var det forfriskende å dra til London med et politisk perspektiv på turen, i motsetning til vanlig turisttur. Studieturen var en arena for sampol-studentene til å forme vennskap til hverandre, selv om mange hadde litt kjennskap og kontakt fra før. I tillegg ga studieturen studentene mye relevant og inspirerende informasjon, både om politikkens historie og utforming på det politiske landskapet i Storbritannia, men også om studie- og karrieremuligheter. Studieturen var en strålende suksess, og en tradisjon som vi i studieturkomitéen anbefaler og oppfordrer til å fortsette. En stor takk til studieturkomitéen, med studieturansvarlig Ingrid Gjerde Aamdal i ledelsen, som jobbet hardt gjennom hele første semesteret for at dette skulle bli en suksessfull tur.