EU-rådgiver ved UiB sitt Brussel-kontor
Isolde Edvardsen fullførte sin bachelorgrad sammenliknende politikk i 2020. Nå jobber hun som EU-rådgiver ved Universitetet i Bergen sitt Brussel-kontor.
Hovedinnhold
Hvor og med hva jobber du nå?
Brussel, forskning og innovasjon og EU-politikk/posisjonering og strategi.
Hva er det beste og det mest utfordrende med jobben din?
Det beste er at det er så mye som skjer, jeg lærer noe nytt hver eneste dag og det er utrolig givende å få jobbe for de fantastiske forskningsmiljøene på UIB. Det mest utfordrende er å være ny, det er en stor organisasjon som tar tid å bli kjent med.
På hvilken måte drar du nytte av utdannelsen din ved Sampol i jobbsammenheng?
SAMPOL ga meg et unikt innblikk inn i ulike statsvitenskapelige teorier, måten man sammenlikner teorier på, tekstbehandling og bredden av kunnskap man får gjør at man kan litt om alt. Jeg mener også at SAMPOL har noen av de beste professorene med ulike bakgrunner og kompetanse. Det fleksible studieløpet gjør det også til en bachelorgrad med mye fleksibilitet hvor man kan velge seg ut ulike retninger basert på hva man er interessert i. Jeg tror alle som er statsvitere eller tar tilsvarende utdanning hadde hatt godt av måten SAMPOL gir en innføring til «baseline» av samfunnsvitenskap. Når jeg studerte ble vi fortalt at «ingenting er feil, så lenge du kan argumentere godt for det».
Opplever du at utdannelsen din har gitt deg kompetanse som er ettertraktet i arbeidsmarkedet?
Absolutt, siden jeg benyttet meg av praksisopphold gjennom bachelorstudiet har jeg vært mer eller mindre ute i relevant jobb ved siden av studiene. Jeg var praktikant på UiB sitt brusselkontor i 2019, jobbet som forskningsassistent på fakultetet for psykologi, og jeg hadde også praksisopphold på SINTEF sitt brusselkontor i 2021 da jeg tok masteren min på NTNU og gikk inn i fulltidsjobb rett etter endte studier. Både den faglige kompetansen med et grunnlag fra sammenliknende politikk og et EU-spisset fokus på masternivå, har vist seg å være veldig ettertraktet i arbeidsmarkedet, spesielt på jobber i utlandet og internasjonale organisasjoner i Norge.
Hva vil du anbefale til studenter som ønsker en tilsvarende jobb?
Få relevant erfaring tidlig i studieløpet, dette trenger ikke å være store-greiene, men hvis man kan engasjere seg i studentmiljøet, fagutvalget, studentradioen etc. så viser man at man har et engasjement. Alle som søker på jobber har studert, og mange med gode karakterer – det som skiller deg fra en annen søker er hva du gjør på fritiden og at du kan vise til et ønske om å lære. Så tror jeg også det er lurt å se litt utover hva man kanskje tenker er relevant, det er naturlig at man ønsker en jobb som diplomat, jobbe på ambassade, politisk parti etc. – men det finnes så mange andre organisasjoner som trenger samfunnsvitenskap som man ikke tenker over, det er kjempeviktig i forskning og innovasjon, økonomi, olje/gass – og jeg tror mange søker på «standard-stillinger», som veldig åpenlyst søker statsvitere og her finnes det mange flere muligheter som er lett å glemme.
Hvordan opplevde du tiden din som Sampol-student?
Min beste studietid var på SAMPOL i Bergen. Dessverre var jeg det første COVID-kullet og mitt siste semester ble avbrutt av dette. VI fikk ikke hatt seremoni, avslutning eller feiring og studietiden i Bergen ble avsluttet brått og for tidlig. Jeg var aktiv i fagutvalget, studentradioen og mine nærmeste venner i voksen alder er vennene jeg fikk i Bergen og på SAMPOL og de har jeg fortsatt kontakt med. Jeg kan også skrive under på at Bergen er den beste studentbyen, for jeg har bodd i både Oslo, Bergen og Trondheim. Trondheim kan i hvert fall ikke måle seg med Bergen (igjen, jeg var COVID-student på master også så det var litt vanskelig å bli integrert med nedstengninger), men det jeg likte best med Bergen og SAMPOL var at man ble kjent med folk på tvers av fakulteter og studieretninger. Spesielt på SAMPOL opplevde jeg det som folk med forskjellige bakgrunner, interesser, politiske meninger – og det var alltid noen som var klare til å ta en diskusjon.