Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
Karriere

Doktorgradsstipendiat ved NIBR

Juni Lund fullførte sin mastergrad sammenliknende politikk i 2023. Nå er hun doktorgradsstipendiat ved NIBR - By- og regionsforskningsinstituttet.

Hovedinnhold

Mitt inntrykk er at Sampol-masteren gjør en godt rustet for en forskningskarriere.

Hvor og med hva jobber du nå?

Jeg har akkurat begynt på en doktorgrad, og skriver denne hos NIBR som er tilknyttet OsloMet. Doktorgraden min skal handle om klima- og naturpolitikk. Planen er at jeg skal skrive tre forskningsartikler som på ulik måte undersøker hva som muliggjør og hindrer god klimapolitikk i norske kommuner.

Hva er det beste og det mest utfordrende med jobben din?

Nå har jeg ikke jobbet her så lenge, men det som fikk meg til å søke på denne stillingen var muligheten til å fordype meg i videre i det jeg skrev masteroppgave om. Det varierer litt, men føringene fra NIBR på hva doktorgradsprosjektet skulle inneholde var nokså løse. Dette ga meg muligheten til å designe akkurat det forskningsprosjektet jeg hadde lyst til å jobbe med. Å ha såpass stor frihet til å forme hva man skal jobbe med og hvordan man skal gjennomføre det som nyutdannet føles som en stor luksus. Men det er nok det som også er den største utfordringen, alt står og faller på meg. Mye frihet krever også mye disiplin.     

På hvilken måte drar du nytte av utdannelsen din ved Sampol i jobbsammenheng?

Arbeidet så langt skiller seg ikke så mye fra det å skrive master, så jeg bruker i aller høyeste grad det jeg lærte i forbindelse med masterskrivingen. Mitt inntrykk er at Sampol-masteren gjør en godt rustet for en forskningskarriere. Selve oppgaven er 60 studiepoeng, vi fikk god metodeopplæring, fikk delta i forskningsgruppene på instituttet, og fikk muligheten til å utforme prosjektet vårt helt selv.

Opplever du at utdannelsen din har gitt deg kompetanse som er ettertraktet i arbeidsmarkedet?

Det er litt vanskelig å svare på, men ja det tror jeg. Jeg tenker nok særlig at opplæringen i forskningsmetoder og statistikkprogrammet R gir nyttige ferdigheter for arbeidslivet. Men også mer generelle analytiske ferdigheter, det å produsere tekst og generell samfunnsforståelse tror jeg er ettertraktet. Min opplevelse er iallfall, som sagt, at sampolmasteren er godt egnet om man ønsker å fortsette med forskning. Også tenker jeg at det viktigste faktisk er om studiet gir kompetanse til å jobbe med noe man liker. De jeg kjenner fra sampol har iallfall fått seg relevante jobber. Det er kanskje hakket flere stillingsutlysninger som ber om økonomer eller jurister, men da må man jo også jobbe med økonomi eller juss. Og det er ikke noe galt i det altså, men jeg tenker det er dumt å velge studie basert på antagelser om arbeidsmarkedet, som jo tross alt hele tiden endrer seg. 

Hva vil du anbefale til studenter som ønsker en tilsvarende jobb?

Finn et tema som du liker! Jeg «oppdaget» klimapolitikk som felt første året på master, og valgte å skrive oppgave om det og fikk også en stilling som vitenskapelig assistent på et forskingsprosjekt om klima. For det første blir alt mye gøyere og lettere om man faktisk syns det man driver med er viktig og spennende. I tillegg gir det deg muligheten til å bli skikkelig god på et felt, som du deretter kan skille deg ut på når du søker jobber. I tillegg kan det være lurt å igle seg inn på forskerne på instituttet: sende en mail til en som forsker på noe du syns er spennende, delta på forskningsmøter, få seg en vittass-stilling og sånn.

Hvordan opplevde du tiden din som Sampol-student?

Jeg ELSKET å være sampol-student. Særlig på master. Å sitte sammen med andre studenter på lesesal, ha lange kaffepauser og lunsjer, avslutte arbeidsdagen på kafe spesial – jeg blir nostalgisk bare av å tenke på det. Også er jo faget sammenliknende politikk, etter min mening, utrolig spennende, samfunnsaktuelt og viktig.