Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
Nyhet

Populært med næringsliv og menneskerettigheter

En stor og mangfoldig gruppe studenter deltok den første helgen av "Business and Human Rights Course."

Lecture in the 610 course.
Foto/ill.:
Magnus Buseth Danielsen (UiB).

Hovedinnhold

Fra 12. til 15. september arrangerte Demokratibygging-programmet sitt høyt etterspurte kurs om Business and Human Rights, med fokus på den viktige forbindelsen mellom bedriftspraksis og menneskerettigheter.

Dette emnet, som tilbys hver høst, har som mål å gi fagfolk og akademikere verktøyene de trenger for å navigere dette komplekse og stadig skiftende feltet.

Organisert av Institutt for sammenlignende politikk i samarbeid med Raftostiftelsen og The Institute for Human Rights and Business, tiltrekker kurset deltakere som er ivrige etter å utforske de globale konsekvensene av næringsliv for menneskerettigheter.

Salil Tripathi, som leder kurset i Business and Human Rights, forklarer at kurset kombinerer teori med praktiske strategier for å håndtere dagens utfordringer innenfor forretningsliv og menneskerettigheter.

Salil Tripathi

Salil Tripathi er fornøyd med kursets utvikling.

Foto/ill.:
Magnus Buseth Danielsen (UiB).

– Det er fantastisk å se deltakere fra hele verden bruke tid på å utdype sin forståelse av menneskerettigheter, sier Tripathi.

Tripathi bemerker videre at studentenes ulike bakgrunner forbedrer læringen - deltakerne lærer av hverandre. Salil er også glad for at flere lærere er studenter i år, for å bidra til å utvide menneskerettighetsundervisningen i skolene.

Nøkkelinnsikter fra helgen

Forelesningene i første samlingshelg dekket kritiske spørsmål, fra Mark Taylors utforskning av utvidet selskapsansvar i forsyningskjeder til Rae Lindsays forelesning om overgangen til obligatorisk menneskerettighetsdue diligence, som understreket de juridiske og etiske ansvarsområdene som nå møter bedrifter.

Salil Tripathi avsluttet helgen med en casestudie om barnearbeid, som fremhevet utfordringene med å integrere menneskerettigheter i bedriftspraksis. Sammen ga disse innsiktene et omfattende bilde av de økende forventningene til selskaper om å opprettholde menneskerettigheter i sine globale operasjoner.

– Det som skilte seg ut for meg er den enorme dybden og bredden i erfaringen hos foreleserne. Å høre fra slike eksperter innen et nisjefelt som Forretningsliv og Menneskerettigheter er sjeldent og verdifullt, sier Jordan Barnes, en australsk student i årets kurs.

Jordan Barnes

Jordan Barnes reiste hele veien fra Australia for å delta på kurset.

Foto/ill.:
Magnus Buseth Danielsen (UiB).

Hva nå?

Denne første helgen satte tonen for å videre utforske hvordan bedrifter kan tilpasse seg globale menneskerettighetsnormer samtidig som de håndterer lokale utfordringer. Kurset blander teori med handlingsrettede innsikter, og forbereder deltakerne på å skape meningsfull endring i næringslivet.

Som Salil Triphati bemerket, "Vårt mål er å fremme menneskerettigheter i næringslivet, og vi har allerede sett endringer i praksis." Vi håper at årets deltakere er like inspirerte til å skape reell innvirkning.

Rae Lindsay

Rae Lindsay foreleste om overgangen til obligatorisk menneskerettighets due diligence.

Foto/ill.:
Magnus Buseth Danielsen (UiB).

Den neste sesjonen tidlig i oktober vil dykke ned i menneskerettigheter, bærekraft og etiske forsyningskjeder. Denne første samlingen var veldig spennende, og vi gleder oss til de tre gjenstående forelesningshelgene!