Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
Nyhet

Sampol-studenter fikk oppdatering på Baneheiasaken i Gulating

Masterstudentene i SAMPOL389 Komparativ dommeråtferd var mandag 31. mars på besøk hos Gulating lagmannsrett. Her fikk de en orientering fra lagdommer Elisabeth Deinboll om Baneheia saken, og hvordan retten forbereder seg til den omfattende ankesaken.

Studenter og lagdommer avbildet
Lagdommer Elisabeth Deinboll skal være rettsformann i ankesaken. Fv, Anders Bjørø Pedersen, Andreas Foldnes Hov, Jakob Andreas Mikelsen, Felix Five Mæhlum, Lagdommer Elisabeth Deinboll, Birk Hovland-Sunde, Sander André Fjærestad, Caroline Sørhus Indbjo, Michael Strøm Johansen, og Rolv Egelandsdal.
Foto/ill.:
Gunnar Grendstad

Hovedinnhold

Rett over påske starter anken i Baneheia-saken - en av de mest omtalte drapssakene i Norge. Gulating lagmannsrett har satt av fem uker til forhandlingene i en sak som startet i mai 2000. 

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble i 2001 begge dømt for drapene på to jenter. Andersen ble dømt til 19 års fengsel, mens Kristiansen ble dømt til forvaring i 21 år med minstetid på 10 år.

Etter Kristiansens femte begjæring om gjenåpning og i en 3-2 dissens bestemte Gjenopptakelseskommisjonen i 2021 å gjenåpne straffesaken mot ham. I 2022 forkynte Borgarting lagmannsrett en frifinnende dom for Kristiansen. En konsekvens av frifinnelsen var at ingen nå var dømt for drapet på en av jentene. I 2024 ble Andersen i Sør-Rogaland tingrett dømt til to års fengsel for drapet på jenta. De to årene er en tilleggsstraff til de 19 årene han først ble dømt for. Gulating skal nå behandle Andersens anke.

Lagdommer Elisabeth Deinboll skal være rettens formann. Hun orienterte studentene om hvordan Gulating lagmannsrett rigger seg til den omfattende ankesaken. Studentene har denne våren fulgt masteremnet SAMPOL389 Komparativ dommaråtferd med emneansvarlig Gunnar Grendstad, der hovedproblemstillingen er «hvordan og hvorfor dommere treffer sine avgjørelser og konsekvensene av avgjørelsene for samfunnet.» Etter en grundig orientering fikk studentene mulighet til å stille en rekke spørsmål til lagdommeren.

Gjennom den fem uker lange rettssaken vil over femti personer ta plass i vitneboksen, både gjennom videoopptak fra tingretten og personlig frammøte i retten. Lagdommeren har også bestemt at Kristiansen må møte personlig i retten og vitne mot Andersen. En dag i saken flyr retten til Kristiansand for befaring i Baneheia – nærmere 25 år etter at drapene på de to jentene fant sted.