Kinesisk politikk, språk, sykkel og knekkebrød
Student i sammenliknende politikk, Hilde Sandvær, oppsummerer kort både fag og hverdag ved Fudan Universitet i Shanghai: kinesisk politikk, språk, sykkel og knekkebrød. I den rekkefølgen.
Hovedinnhold
Avstandene her er enorme sammenlignet med hjemme, det er helt nødvendig å ha hjul under føttene for å komme seg tidsnok dit man skal, kommenterer Hilde. Hun er en av åtte studenter fra UiB som går på semesterprogrammet "Chinese Politics in a Globalized World". Programmet arrangeres av Institutt for sammenliknende politikk sammen med nordiske og kinesiske partnere og gjennomføres ved Nordisk Senter og School of International Relations and Public Affairs (SIRPA) ved Fudan University, Shanghai. Her får studentene en unik mulighet til å følge kinesisk politikk og utvikling fra innsiden, med et spesielt fokus på internasjonale og globale spørsmål hvor Kina er en viktig aktør. Studentene lærer også kinesisk språk og kultur.
Det er tidlig i april, solen skinner, og selv om himmelen kanskje er vel så grå som blå kan man ikke klage på temperaturen. Litt smog må man forvente i en by på størrelse med Norden. Jeg har møtt noen av studentene fra UiB for å høre hvordan de opplever programmet ved Fudan, og mens vi manøvrerer oss mot lunsjdestinasjonen i nærheten av campus får jeg høre litt om praktiske nødvendigheter: foruten sykkel, knekkebrød eller eventuelt müsli. Det må man ha. Kinamat er godt, men som frokost hver dag kan det bli i overkant forklarer en av studentene. Da er det greit at Ikea har innvandret til Kina, så man kan hamstre visse nordiske nødvendigheter.
Trygt plassert rundt lunsjbordet er maten bestilt, ordren levert på treffsikker kinesisk fra Kristian. Mens teen som stod igjen fra gjengen før oss blir byttet ut dreies samtalen over mot det praktiske og faglige. Fort kommer det frem at samtlige er svært fornøyd med oppfølgingen og tilretteleggingen fra Nordic Center. De passer godt på oss, skyter Ole inn. God service må man si, legger Øyvind til.
På kurset har studentene tre moduler, hvorav ett er felles med kinesiske studenter ved SIRPA. Hele gjengen stemmer raskt i at kursene er spennende, med mange dyktige internasjonale gjesteforelesere. Forkunnskapene om både kinesisk innenrikspolitikk og utenrikspolitikk var svært forskjellig ved oppstart, så læringskurven har vært bratt siden jeg kom hit, trekker Nina frem. Man trenger altså ikke være noen kinaekspert på forhånd for å gå på programmet. Matilde fremhever at ekskursjonene som er lagt inn i programmet gir det en ekstra dimensjon. Vi føler vi får oppleve mye sammenlignet med en «vanlig» utvekslingsstudent, sier hun.
Dette er andre kullet som tar semesterprogrammet "Chinese Politics in a Globalized World" og erfaringene så langt er veldig gode. Koordinator for semesterprogrammet, Hans Jørgen Gåsemyr, forteller at noe av det mest spennende med opplegget er hvordan det knytter sammen nordiske og kinesiske studenter og forskere. Målet er at programmet skal bli enda bedre, og vi jobber kontinuerlig for å heve nivået for å kunne tilby det mest relevante og interessante innholdet, samtidig som det skal være mulig å følge kurset uten å være kinaekspert, sier Hans Jørgen.
Neste søknadsfrist til programmet for UiB-studenter er 1. september.