Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
EU-VALGET

- Europa-skeptikere av alle varianter har gjort det veldig bra i valget

Førsteamanuensis Elisabeth Ivarsflaten sier i et intervju med Klassekampen at Europa-skeptikere av alle varianter har gjort det veldig bra i valget til EU-parlamentet, med noen få unntak.

- Sjokkerende når EU-skeptikerne blir de største partiene i valget både i flere land
- Sjokkerende når EU-skeptikerne blir de største partiene i valget både i Storbritannia, Frankrike og Danmark, sier førsteamanuensis Elisabeth Ivarsflaten til Klassekampen.
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

- Sjokkerende når EU-skeptikerne blir de største partiene i valget i flere land

Førsteamanuensis Elisabeth Ivarsflaten ved Institutt for sammenliknende politikk er ekspert på ytterliggående høyrepartier i Europa. Hun er tirsdag 27. mai intervjuet av Klassekampen om høyrepopulistiske og høyreekstreme partiers store fremgang ved valget til EU-parlamentet 22.-25. mai.

Hun sier til Klassekampen at «det er sjokkerende når EU-skeptikerne blir de største partiene i valget både i Storbritannia, Frankrike og Danmark.»

 

- Spennende om de vil klare å samarbeide

Ivarslflaten er nå mest spent på om partiene fra ytre høyre vil klare å danne en gruppe i EU-parlamentet, slik at de kan få større politisk gjennomslag.

- Marine Le Pen har gått høyt på banen i forkant av valget, sammen med Geert Wilders fra det nederlandske Frihetspartiet, og sagt at de vil danne en slik gruppe. Samtidig har Ukip sagt at de ikke vil samarbeide med Le Pen, påpeker hun, og sier at med den store mengden parlamentarikere fra denne kategorien partier er det ikke tvil om at de har nok til en gruppe på minst 25 parlamentarikere [det kreves 25 Europa-parlamentmedlemmer fra minst sju medlemsstater for å få gruppestatus i parlamentet, red. anm.].

- Utfordringen blir å få samlet sju ulike partier fra sju land i den kategorien, legger hun til, og påpeker videre at «det ikke er sikkert den oppslutningen partier har fått i valget nødvendigvis vil gjenspeile innflytelsen i parlamentet».  

 

Les hele intervjuet her.