BIT Teatergarasjen i 40 år
I samarbeid med BIT Teatergarasjen viser Universitetsbiblioteket i Bergen i høst en utstilling om teaterets virke i og for scenekunsten gjennom 40 år. Utstillingen forteller om deler av BITs historie siden 1984 ved hjelp av plakater, programmer, sceneinstallasjoner, video og fotografi, og er basert på arkivmateriale som nylig er overført til Universietsbibliotekets spesialsamlinger. Det blir flere forestillinger og arrangementer i utstillingen i løpet av semesteret.
Hovedinnhold
Bergen Internasjonale Teaterfestival (BIT) arrangerte sin første festival i 1984 på Torgallmenningen, med forestillinger på Lille Scene (DNS), Tracteuren, Bergen Museum og USF Verftet. Målsetningen var å gi bergenspublikummet et alternativ til DNS, og gi bergensere og tilreisende et rikere teaterliv. I anledning 40-årsjubileet viser Universitetsbiblioteket i Bergen og BIT Teatergarasjen i høst en utstilling på Bibliotek for humaniora på Nygårdshøyden i Bergen, om teaterets 40-årige virke i og for scenekunsten.
Utstillingen er en videreføring av to tidligere utstillinger på Hordaland kunstsenter i 2022 og på Visningsrommet USF i 2023. Begge var av kort varighet og innrammet av biennalene Oktoberdans og Meteor. Å vise en utstilling i studentenes stue et helt semester åpner for flere muligheter til å vise frem materiale fra teaterets rikholdige arkiv. Utstillingen rommer plakater, programmer, sceneinstallasjoner og video, fotografier og dokumenter, skisser med mer. Det blir flere forestillinger i regi av BIT og Prøverommet på biblioteket i løpet av semesteret.
En rekke VHS-opptak og annet materiale har blitt digitalisert og satt sammen til filmen «Teater er best på Teater. BIT på video 84-20», som vises i utstillingen. Til fordypning lanseres også boken «Den flyktigste av alle kunstarter – 40 år med internasjonalt teater i Bergen» i løpet av semesteret. Boken inneholder en kronologisk oppsummering av alle år, fire teatervitenskapelige bidrag fra Grethe Melby, Melanie Fieldseth, Keld Hyldig og Knut Ove Arntzen, samt en tekst av forhenværende teatersjef Sven Åge Birkeland og den franske koreografen Gisèle Vienne.
Teaterets arkiv er nylig overført til Universitetsbibliotekets spesialsamlinger, hvor det vil bevares for ettertiden og være tilgjengelig for forskere og allmennheten. På Teatervitenskap jobber nå to stipendiater med å kartlegge BITs historie, og analysere teaterets rolle i det nasjonale og internasjonale scenekunstfeltet. Utstillingen på Nygårdshøyden slutter på mange vis en ring fra den gangen tre unge teatervitere avbrøt sine studier ved universitetet i 1983, og bestemte seg for å utvide Bergens teatertilbud ved å starte festival.
BIT Teatergarasjen presenterer norsk og internasjonal scenekunst for publikum her i Bergen, i form av et sesongprogram og de to festivalene Meteor og Oktoberdans. BIT har vært uten eget teater siden 2009, men har vist forestillinger på Studio Bergen, USF Verftet og andre steder i byen. Om to år flytter Bergen Internasjonale Teater inn i det nye Sentralbadet – et viktig steg på veien til en ny gullalder for internasjonal scenekunst i Bergen.
Utstillingen står ved Bibliotek for humaniora hele høstsemesteret, og følges av flere forestillinger og arrangementer i biblioteket utover høsten.