Utstilling om spesialpedagogikk med fotografier fra Vestlandet
I forbindelse med høstens symposium i spesialpedagogikk ved Institutt for pedagogikk vises en utstilling på Bibliotek for samfunnsvitenskap, musikk og psykologi. Utstillingen er et samarbeid mellom instituttet og Billedsamlingen ved UiB.
Hovedinnhold
Utstillingen belyser idéhistorie og historiske utviklingslinjer innenfor spesialpedagogikk. Den består av fotografier fra Billedsamlingen, som visuelle kilder til spesialpedagogisk historie på Vestlandet, samt utvalgt litteratur fra biblioteket. Fra oktober er utstilling flyttet opp i 2. etg.
Flere av fotografiene i er tatt ved Sæthres Institut for aandssvage Børn som i 1901 ble kjøpt av staten og fikk da nytt navn: Eikelund offentlige Aandsvageskole. I tillegg inneholder utstillingen fotografier fra Ulvsnesøy guttehjem, som ble opprettet i 1881, og praktiserte i 100 år.
Blant den utvalgte litteraturen finner vi antologien Spesialpedagogikk mellom profesjon og disiplin: en utviklingslinje i tre deler redigert av Elisabeth Hesjedal og Bjarte Furnes. Initiativet til denne er kommet fra fagmiljøet i spesialpedagogikk ved UiB.
Antologien gir en historisk gjennomgang av det spesialpedagogiske fagområdet. Forskningen på dette området er i dag tett knyttet til praksisfeltet, og fagmiljøet i spesialpedagogikk ved UiB ønsker å ivareta fagområdets historiske grunnlag og utviklingslinjer; samt at fagfeltet utvikler seg både praktisk og teoretisk.
Bergens Tidende har omtalt saken i en artikkel (s. 72 - 73) av Pål Engesæter den 20. september: Dette var «Åndssvake-skolen» i Bergen.
Se flere bilder av spesialskoler på marcus.uib.no