Det gammelnorske diplommaterialet - Forskningsmuligheter og -perspektiver
Universitetsbiblioteket i Bergen organiserer sammen med Adam Mickiewicz-universitetet i Poznań et samarbeidsmøte om det gammelnorske diplommaterialet.
Hovedinnhold
Det gammelnorske diplommaterialet som finnes ved Manuskript- og librarsamlinga står siden 2019 i fokus for nye prosjekter som tar for seg bl.a. innsamling av fyldige metadataer, koding av diplomtekster og videre digitalisering av materialet. Dette materialet er en rik og fascinerende samling som tilbyr en unik mulighet for forskning og verdifull innsikt i ulike aspekter av det sosiale, politiske, økonomiske og kulturelle livet i middelalderens Norge. I tillegg kaster diplomene lys over språklige aspekter – både synkront og diakront.
Dette arrangementet er et første møte mellom Universitetet i Bergen og Adam Mickiewicz-universitetet i Poznań for å fremme internasjonalt samarbeid, spesielt innen lingvistikk, basert på dette materialet. Hovedarrangørene er Dominika Skrzypek (Poznań, prof. i Nordisk språkvitenskap) og Juliane Tiemann (Bergen, faglig leder for digital utvikling), i samarbeid med Alexandros Tsakos (Bergen, faglig leder for Manuskript- og librarsamling). I Bergen har flere prosjekter gitt grunnlag for flere forskningsperspektiver slik at denne samlinga vil omfatte flere aspekter av det gammelnorske diplommaterialet.
Presentasjonene på Bryggens museet er åpne for alle som er interesserte!
Selve arbeidsmøtet på tirsdag er et lukket arrangement. Hvis du er interessert i å være med på andre deler av arrangementet enn på foredrag på Bryggens musseet, gjerne skriv en e-post til Juliane Tiemann.
Mandag, 13.11.2023
11:15-11:45 | Bli-kjent møte ved museumskaféet |
12:00-14:45 | Presentasjoner på Bryggens musseet med omvisning |
15:00-16:00 | Sosialt samvær |
Presentasjoner på Bryggens museet
Juliane Tiemann (førstebibliotekar, Universitetet i Bergen): Det gammelnorske diplommaterialet: mer enn historier om kjøp, salg, bud og drap.
Når vi ser på tekstlige vitner om gammelnorsk, er det først og fremst manuskriptene som Gammelnorske homiliebok, Konungs skuggsjá eller Magnus Lagabøtes landslov som blir trukket fram - både i forskning og undervisning. Men i de siste årene har også diplommaterialet fått betydelig mer oppmerksomhet. Diplomene utgjør det fyldigst overleverte skriftlige materiale fra norsk middelalderen fra 1100-tallet og videre til reformasjonen og vitner om sak knyttet til riks-, kirke-, retts- og lokalhistorie. Men også for studier av norsk språk er diplomene uten sammenlikning det viktigste materiale, ikke minst fordi de aller fleste dokumentene er tids- og stedsbestemt. Denne presentasjonen viser til bredden av forskningsmulighetene på bakgrunn av nye digitaliseringsprosjekter og legger vekt på integrasjon av diplommateriale i pensumet av relevante fag som norrøn filologi.
Maria Klejnowska (doktorand, Adam Mickiewicz Universitet): Evolusjon av vestnordisk: utvikling av perifrastisk passiv i norsk og islandsk.
Dette prosjektet har to hovedmål: å spore og beskrive utviklingen av perifrastisk passiv i norsk og islandsk og å understreke forskjeller mellom gammelnorsk og gammelislandsk. Korpuset for denne forskningen vil være basert på tekster fra Diplomatarium Norvegicum og Diplomatarium Islandicum (og Islandske originaldiplomer indtil 1450). Emnet ble lite studert og prosjektet kan bidra til utvikling av diakron forskning på skandinaviske språk.
Julia Jaworska (lärare i norska, Szkola Wyzsza Psychologii Spolecznej): Konstruksjonsendring og språkkontakt. Possessive uttrykk i mellomnorsk med fokus på Bergen og Voss.
Både i moderne norsk og i mellomnorsk finnes det betydelig variasjon innenfor possessive uttrykk, og årsaken til både språklig variasjon og språkendring kan ligge i språkkontakt. I prosjektet mitt undersøker jeg utvikling av possessive konstruksjoner i mellomnorske diplomer fra Bergen, en by preget av langvarig språkkontakt, og Voss, et nærliggende sted, for å kartlegge denne endringsprosessen.
Tirsdag, 14.11.2023
9:00-9:45 | Presentasjon av MA-prosjekter ved Manuskript- og librarsamlinge (Universitetet i Bergen) |
10:00-11:15 | Diplomvisning og mini-workshop 1: Materialitet (arbeid med originalmateriale, tekstarbeid, database-oppbygning) og felles lesning |
11:15-12:00 | Mini-workshop 2: Digital diplomsamling |
12:00-13:00 | Felles lunsj |
13:00-14:15 | Mulig samarbeid: Felles forskningsperspektiver |
14:30-16:00 | Sosialt samvær |
Presentasjoner på Manuskript- og librarsamlinga
Tonje H. Waldersnes (MA-student, Universitetet i Bergen): Masteroppgaven "Mønstre i skrift - En paleografisk analyse av utvalgte diplomer mellom 1300 til 1500" fokuserer på paleografien i et tyvetalls utvalg 13- til 1500-talls diplomer fra Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen. Gjennom en kvantitativt basert analyse besvares spørsmål som muligheten for sporbare variasjoner eller mønstre i grafemutvikling innenfor tidsrammen, og hva slags påvirkning dette vil ha for datering og identifisering av den norske diplomskriften.
Vetle Mikkelsen (MA-student, Universitetet i Bergen): I masteroppgåva "Person og numerusbøyinga av verb i Bergen og på Voss 1430–1465" undersøker Vetle Nordgård Mikkelsen samsvarsbøyinga i verb frå 20 ulike seinmellomalderdiplom. Den mellomnorske perioden blir gjerne beskrive som ei tid prega av språklege endringar, og prosjektet til Mikkelsen er plassert i midten av denne perioden, når mange av endringane som har ført oss frå gammalnorsk, eit syntetisk språk, til moderne norsk, eit meir analytisk språk, var godt i gang. Både sosiale og morfologiske forklaringsmodellar blir forsøkt brukte for å forklara variasjonen Mikkelsen finn i diploma, men det er dei morfologiske forklaringsmodellane som synest å høva best. I tillegg viser det seg at syntaktiske tilhøve har endå større betydning enn morfologiske kategoriar og trekk, for om verbbøyingssystemet frå gammalnorsk er bevart eller ikkje.