Hjem
Universitetsmuseet i Bergen

Nyhetsarkiv for Universitetsmuseet i Bergen

Har du tenkt over hvor mye botanikk det er i juletradisjonene våre? Krydderplanter som gir duft av jul, tradisjonsrike nøtter og frukter, og selvsagt julepynten. Alt dette kan du lære mer om i juleutstillingen i Blondehuset.
Ny forskning fra Universitetet i Bergen avslører en enestående evne til omvendt utvikling hos en ribbemanet. Funnene tyder på at livssyklusplastisitet hos dyr kan være mer vanlig enn tidligere antatt.
Rhododendron faithiae som vi fikk i 2014 har i år kommet med en fantastisk høstblomstring i Artssamlingen.
Den nye utstillingen har som mål å utfordre publikums perspektiv på de ofte misforståtte dyrene ved å fremheve deres skjønnhet og økologiske relevans. Utstillingen varer frem til 30. oktober 2024.
Den sjeldne kjempevannliljen Victoria cruziana i Muséhagen blomstrer kun to netter på sensommeren. Interessen har vært så stor at folk har brutt seg inn i hagen for å få det med seg: I år blir det nattåpen hage ut august.
Plantehuset er åpnet etter nødvendig oppussing.
Det er no du må kome til Rosariet på Arboretet, seier rosegartnar Stefan Reimann. Han har aldri før sett så mange av rosene blomstre samstundes, og det er ei fantastisk reise både i fargar og dufter. Stefan står og ser utover sørhellinga mot Fanafjorden. Her er veks det over 500 ulike roser i slekta Rosa. Norges største samling av roser. 
I år har det igjen dukket opp spøkelsestrær i skogene i og omkring Bergen. Det går vanligvis mellom ti og tolv år mellom hver gang heggspinnmøllen angriper heggen og dekker den med et spøkelsesaktig spinn. Sist de var her i så stor mengder var i 2007.
Den nyskapende teknologiutstillingen på Universitetsmuseet er nå åpen. Utstillingen er laget av studenter ved Institutt for informasjons- og medievitenskap, og holder åpent frem til jul.
Magnus Lagabøte var middelalderkongen som aldri deltok i krig, men han valde å forsvare dei svakaste av undersåttane sine. For 750 år sidan innførte han den viktige Landslova som endra heile det norske samfunnet.
Hjelp oss å sikre plantesamlingene mot brann, ikke grill nå når brannfaren er så stor.
«Alt jeg jobber med er på sett og vis deprimerende» sier professor Lynn Meskell. På samme tid jobber hun med noen av verdens mest idealiserte ideer og visjoner om en universell kulturarv.» Meskell er utnevnt til æresdoktor ved Universitetsmuseet, Universitetet i Bergen.
Årringen kom fra trykkeriet like før påske, og utsendelsene til medlemmer av Arboretets venner og andre abonnenter er i gang.
Universitetshagenes program er klart med mange spennende arrangementer
Påsken står for døren og det er snart tid for å pynte både ute og inne.
«Det er rystende hvordan beslutninger tas på kunnskapens, kulturarvens og naturens bekostning».

Sider