Hjem
Institutt for biovitenskap (BIO)

Nyhetsarkiv for Institutt for biovitenskap (BIO)

I desember holdt prosjektgruppen BIOSPHERE et dialogmøte om målene i Naturavtalen med aktører fra Nordhordlandskommunene som avslutning på bærekraftsanalysen som har pågått denne høsten.
Klimaendringer utgjør en stor trussel mot våre alpine økosystemer. Gjennom et stort felteksperiment identifiserer doktorgradsstudent Nadine M. Arzt hvilke arter som følgelig vinner og taper terreng.
UiB oppretter et nytt sivilingeniørprogram innen Geofysikk på GFI, og BIO oppretter universitetets første dobbelgrad sammen med Julius-Maximilians-Universität Würtzburg, Tyskland.
For tredje gang samlet Plastnettverket ved UiB ledende forskere for å diskutere aktuelle perspektiver rundt plast. Denne gang var det mikroplast og human helse som stod i fokus.
CeSAM-forskere Inger Måren og Katja Malmborg presenterer prosessen med, og tidlige resultater, fra sin bærekraftsanalyse på KS' bærekraftsfredag 13. desember.
Tom Langbehn og Leonardo Muniz Pichel, begge fra Fakultet for naturvitenskap og teknologi, er årets mottakere av TMF Starting Grant. De to vil motta utmerkelsen som del av Trond Mohn forskningsstiftelse sin jubileumsårsmarkering i Universitetsaulaen 6. desember.
I denne nypubliserte kronikk argumenterer vi for at den norske stat må ta mer ansvar for å beskytte naturlige økosystemer ved å stramme inn regelverket om arealbruk i kommunene.
Institutt for biovitenskap tildeles fakultetets HMS-pris for sitt systematiske arbeid med lokal medarbeiderundersøkelse.
Etter 3,5 år går CULTIVATE-prosjektet mot slutten. I løpet av den første uken i november møtte medlemmer av UNESCO Chair-gruppen de andre prosjektpartnerne for et siste arrangement i Edinburgh arrangert av Centre for Mountain Studies ved University of Highlands and Islands, etterfulgt av et siste prosjektmøte, og en omvisning i Wester Ross biosfæreområde.
I disse dager behandles Norges plan for å følge opp naturavtalen, stortingsmeldinga Norsk handlingsplan for naturmangfold, i Stortinget. Vår forventning til denne planen var at den ikke bare skulle beskrive status for norsk natur, men også ta denne kunnskapen på alvor gjennom å foreslå nødvendige tiltak for å bremse og reversere tap av natur og naturgoder i Norge. Den forventningen ble dessverre... Les mer
25 fremtredende forskere etterlyser kunnskapsbasert handling i denne debattartikkelen, nylig publisert i Khrono.
Postdoktor Sofie Søderstrøm vant prisen for beste poster og 5000 kroner på Digitalt Liv Norges avslutningskonferanse på Hurdalsjøen 14.-15. oktober.
Inn mot FNs naturtoppmøte som nå pågår i Colombia har UiB-professorene Vigdis Vandvik og Inger Elisabeth Måren kommet med åtte oppfordringer til regjeringen. De fremhever viktigheten av å følge opp naturavtalen fra 2022 og oppfordrer til samarbeid med forskere.
Solveig Jespersen Haga er masterstudent innafor berekraft ved Senter for vitskapsteori, og samarbeider med ACTIONABLE-prosjektet i si mastergradsoppgåve som handlar om korleis ulike grupper verdset natur når det kjem til utbygging av vindkraft.
Forskere ber partene og presidentene for høstens partskonferanser til konvensjonen om biologisk mangfold (CBD, COP 16) og FNs rammekonvensjon om klimaendringer (UNFCCC, COP29) om å opprette av et sårt tiltrengt felles politisk rammeverk mellom de to konvensjonene.
ECOBUDGETS skal forske på måter å integrere klima- og naturbudsjetter i administrative og politiske beslutninger på kommune- og fylkesnivå.
Etter to år med banebrytende arbeid innen marin støyforurensning, møttes det paneuropeiske konsortiet på Michael Sars-senteret for å dele sine fremskritt og koordinere fremtidig innsats.
I høst jobber UNESCO Chair-prosjektet BIOSPHERE med å kartlegge hvordan norske kommuner kan arbeide med Naturavtalen, og bruker spesifikt Alver kommune – den største kommunen i Nordhordland UNESCO biosfæreområde – som eksempelkommune. I september holdt gruppen sitt første av tre møter i forbindelse med dette.

Sider