Home
Core Facility for Metabolomics

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Laboratoriet

Next
Figur 1: LC-MS/MS instrumenter fra Waters
Photo:
Thomas Helland
1/2
Figur 2: Hamilton pipetteringsrobot
Photo:
Thomas Helland
2/2
Previous

Main content

Væskekromatografi-tandem massespektrometri (LC-MS/MS) er en bioanalytisk metode som kombinerer separasjonsevnen til væskekromatografi med sensitiviteten og spesifisiteten til tandem massespektrometri. I LC-MS/MS separerer væskekromatografi komplekse løsninger av uike forbindelser, mens tandem massespektrometri gir presis identifikasjon og kvantifisering ved å analysere forholdet mellom masse og ladning av ioner. LC-MS/MS tilbyr høy nøyaktighet og sensitivitet for komplekse prøver og brukes blant annet til kjemiske analyser som legemiddelutvikling, biomarkørdeteksjon og miljøovervåking.

Kjernefasiliteten disponerer tre LC-MS/MS-enheter fra Waters som brukes til prøveanalyse (Figur 1). Instrumentene kan bestemme masser opp til ca. 2000 Da og har en masseresolusjon på knapt 1 Da. De er toppmoderne når det gjelder analytisk følsomhet, men sensitiviteten er avhengig av substansen som analyseres.

Prøveopparbeidelse er automatisert og utføres på en Hamilton STAR-pipetteringsrobot (Figur 2). Roboten har 8 kanaler og kan pipettere nøyaktig i området 0,5–1 000 µL.

Laboratoriet er fullt utstyrt med ulike mindre apparater som er nødvendige for rutinemessige LC-MS/MS-analyser og metodeutvikling.