Ved Universitetet i Bergen var studentene med i styringen helt fra starten
Visste du at Studentersamfunnet i Bergen ble opprettet før universitetet? Og at studentene var med i styre og stell ved universitet helt fra oppstart i 1948?
Hovedinnhold
Demokratiet ved Universitetet i Bergen går langt tilbake. UiB var et av de første universitetene i Europa som slapp studenter inn i universitetsdemokratiet – på linje med "Det frie universitet" i Berlin.
Allerede da virksomheten formelt ble universitet i 1948, var studentene inkludert med to representanter i fakultetsstyrene. De var også med på valget av UiBs første rektor.
Studentersamfunnet i Bergen ble opprettet før universitetet - i 1934 - og studentavisa Studvest kom med sin første utgave i 1945, under navnet "Ånd og Vilje", som "Organ for aktive studenters forening"
Alt dette kunne dekan Camilla Brautaset fortelle om på HF-fakultetets første opplæringsseminar for studentrepresentanter.
Hvert år velges det nye studenter inn i styrer, råd og utvalg ved universitetet. Studentene er representert i viktige styringsorganer som universitetsstyret og fakultetsstyrene. Men ikke alle har den informasjonen de trenger for å kunne skjøtte vervene sine best mulig. Det kan være mye å sette seg inn i for å forstå rollen en har som studentrepresentant.
Med dette som utgangspunkt arrangerte HF-fakultetet 16. oktober et seminar hvor studenter valgt til ulike verv kunne få opplæring som gjør dem bedre forberedt til å delta i universitetsdemokratiet. Innholdet på seminaret ble bestemt etter innspill fra studentene selv.
Fakultetsdirektør Kim Ove Hommen informerte om styringen av UiB.
På seminaret ble studentene orientert om hvordan UiB styres og hva som er god møtekultur; de fikk innblikk i studentdemokratiet ved UiB, fra fagutvalgene på det laveste nivået, til Studentparlamentet og Norsk studentorganisasjon på toppen; de fikk også ta del i erfaringer fra arbeidet i fakultetsstyret og i Humanistisk Studentutvalg (HSU), som blant annet har ansvaret for fadderuken og studentpuben Ad Fontes.
Flere understreket at studentene har mer makt og innflytelse enn det de gjerne er klar over, og at de faktisk blir lyttet til i styrer og råd. De ble også minnet om hvor viktig erfaringen fra frivillige verv kan være når de skal inn i arbeidslivet.
Seminaret var det første i sitt slag, men fakultet kommer til å følge opp og holde flere lignende arrangementer. Det blir også vurdert å samle viktig informasjon i en egen håndbok som studentrepresentanter kan bruke i arbeidet sitt.