Hjem
Det humanistiske fakultet

Veiledende retningslinjer for prøveforelesning og intervju før ansettelse i vitenskapelige stillinger

Vedtatt i fakultetsstyret 16.12.2008. Revidert oktober 2014.

Hovedinnhold

Ved tilsetting i faste vitenskapelige stillinger, og normalt også ved tilsetting i utlyste vikariater av mer enn ett års varighet, skal som hovedregel prøveforelesning og intervju gjennomføres. I tilfeller der prøveforelesning og/eller intervju ikke gjennomføres, skal dette begrunnes.

Det vises til Reglement for ansettelse i vitenskapelige stillinger og faglige/administrative lederstillinger vedtatt av universitetsstyret 28.05.2014: Reglement for ansettelse i vitenskapelige stillinger og faglige/administrative lederstillinger

Prøveforelesning og intervju skal som hovedregel gjennomføres for de rangerte søkerne som den sakkyndige komité anser for å være best kvalifisert for stillingen (normalt inntil 3).

Instituttleder innkaller til prøveforelesninger og intervju. Vanligvis blir prøveforelesningene holdt før intervjuene.

Formålet med prøveforelesningen er å belyse søkerens evne til muntlig formidling i en forelesningssituasjon, og formålet med intervjuet er bl.a. å få belyst søkerens tanker om sitt fremtidige virke ved institusjonen. Resultatet skal ikke kunne legges til grunn for en evt. revurdering av søkerens faglige kompetanse, slik denne er etablert av den sakkyndige komitéen.

Det er viktig at dersom komitéene i sine uttalelser vektlegger noe hos den ene søkeren, må dette også vurderes i forhold til de andre søkerne. Det samme må legges til grunn i innstillingen fra instituttleder.

Prøveforelesning
Til stede ved prøveforelesningen er instituttleder og/eller nestleder, administrasjonssjef, minst en representant for det området stillingen er lyst ut i, en representant for undervisningsutvalget og minst én studentrepresentant. Disse utgjør prøveforelesningskomitéen.

De rangerte søkerne skal holde en prøveforelesning på 45 minutters varighet. Emnet for forelesningen utarbeides av instituttleder i samarbeid med søkerne og representanten(e) for det området eller den periode stillingen er lyst ut i. Emnet kan enten være spesielt for hver enkelt søker og ligge tett opp til dennes spesialfelt, eller være felles for alle de rangerte søkerne. Forelesningen bør ligge på bachelornivå, og nivået kan spesifiseres nærmere når emnet blir gjort kjent for de rangerte søkerne.

Komitéen utarbeider en særskilt uttalelse der det gis en kort samlet vurdering av søkerne på grunnlag av forelesningene. Uttalelsen følger saken videre.

Prøveforelesningen er ellers åpen for de øvrige av instituttets ansatte, studenter og andre interesserte.

Intervju
Til stede ved intervjuet er instituttleder og/eller nestleder, administrasjonssjef og normalt en, men inntil to representanter for det område stillingen er utlyst i. Administrasjonssjefen fungerer som sekretær. Intervjuets varighet bør normalt ikke overstige en time.

Under intervjuet gis en kort orientering om instituttet, og det gjøres rede for hvilke faglige og administrative oppgaver som er knyttet til stillingen. Den muntlige redegjørelsen skal utfylle stillingsutlysning og stillingsomtale. Søkerne gis anledning til å kommentere dette, og bes gjøre rede for hvilke tanker og planer vedkommende har for sitt eventuelle framtidige forskningsmessige, pedagogiske og administrative virke ved instituttet. Dersom intervjukomitéen finner det tjenlig å innhente referanser, skal dette gjøres på samme måte for de rangerte søkerne.

Intervjukomitéen utarbeider en særskilt uttalelse, der det gis en kort samlet vurdering av søkerne på grunnlag av intervjuene. Uttalelsen følger saken videre.

Retningslinjene er veiledende. Instituttleder kan oppnevne en felles komité for vurderingen av prøveforelesningen og gjennomføringen av intervjuet, dersom dette finnes mest hensiktsmessig. Studentrepresentanten/(-ene) skal da være til stede, og avgi en uttalelse i forbindelse med prøveforelesningen, men skal ikke være til stede under intervjuet.