Hjem
Middelalderklyngen
Arrangement

Middelalderuken 2023

I dagene 17.–24. september får du muligheten til å lære ting du ikke visste om middelalderens historie og kultur, og om menneskene som bodde her den gangen.

Skisse av Håkonshallen på profilen til middelalderuken 2023
I dagene 17.–24. september vil en rekke aktiviteter knyttet til middelalderen finne sted i Bergen.
Foto/ill.:
UiB

Hovedinnhold

I løpet av dagene 17.–24. september vil en rekke aktiviteter knyttet til middelalderen finne sted i Bergen, i regi av samarbeidspartnerene i Middelalderklyngen.

Lær ting du ikke visste om middelalderens historie og kultur, om menneskene som bodde her den gangen. Du kan delta på populærvitenskapelige foredrag, omvisninger, byvandringer, debatter, familieaktiviteter og mer. 

Mandag 18. september

Universitetsibliotekets middelalderdag i samarbeid med Bymuseet:

Arrangementene har som fokus Munkelivet og det birgittinske psalterion som ble skrevet der på midten av 1400-tallet. Anledningen er 60-årsjubileet siden den tsjekkoslovakiske regjering donerte faksimilen av dette manuskriptet til Norge. Faksimilet bevares ved Manuskript- og librarsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen. 
Universitetsbiblioteket og Bryggens Museum kl. 12–16.30.

  • Handskrift fra Middelalderens Bergen  En av de fineste middelalderbøkene fra Norge ble ført i pennen av en nonne på Munkeliv kloster i Bergen på 1400-tallet. Foredrag ved Åslaug Ommundsen, professor i middelalderlatin ved UiB.
    Bryggens Museum kl. 12–13
     
  • Omvisning av gjenstandene fra Munkelivet  Museumspedagog Knut Høiaas forteller blant annet om faksimilen og diplom datert 1495, skrevet av Munkelivklosterets abbedisse Birgitta Ølreksdatter.
    Bryggens Museum kl. 13–13.30 
     
  • Byvandring: I diplomenes fotspor  Gå gjennom middelaldersk Bergen sentrum og hør historiene om personer, hus og gater nevnt i utvalgte diplomer fra Universitetsbiblioteket.
    Fra Bryggens Museum til Universitetsbiblioteket i Bergen, oppmøte kl. 13.45
     
  • Medieval Manuscript Facsimiles og Munkeliv Psalter  Paneldiskusjon der verdensledende eksperter studerer det unike faksimilet "Munkeliv Psalter" og faksimilets konsept.
    Universitetsbiblioteket i Bergen kl. 15–16.30

Tirsdag 19. september

Bergens kjente og ukjente bykirkegårder  Bli med arkeologer fra NIKU og Byantikvaren på byvandring. Flere av kirkegårdene i byen har sin opprinnelse tilbake til middelalderen. Hvilke  historier skjuler de?
Oppmøte: Inngangen til Assistentkirkegården i Kalfarveien kl. 18 (varer til 19.30)

Onsdag 20. september

I St. Peters fotspor  Velkommen til foredrag om tidlig kristen graffiti og kristningen av Romas hedenske fora fra det 4. til 8. århundre e.Kr. ved Christina Videbech, ph.d.-kandidat i arkeologi, UiB.
Frille og Dyvekes vinkjeller kl. 18–19

Torsdag 21. september

Bergensdialekten i senmiddelalderen: Hva sier kildene?
Bergensdialekten har mange særtrekk vi ikke finner i andre norske dialekter. Hvor kommer de fra? Foredrag om bergensk språkhistorie ved Det Hanseatiske Museum.
Schøtstuene kl. 18–19

Bærekraftig turisme og verdensarven Urnes – målkonflikter og løsninger  Debatt om turisme, verdensarv og bærekraft i regi av Fortidsminneforeningen.
Universitetsmuseet i Berghen (hovedinngang Naturhistorisk avdelig) kl. 19–21

Fredag 22. september

Middelalderaktuelt på Universitetsmuseet  Korte presentasjoner om aktuell forskning ved fem forskere ved museet.
Universitetsmuseet i Bergen kl. 12–14.30

Lørdag 23. september

Maritim arkeologi for barn  Hva skjuler seg i Vågen? Sjøfartsmuseets maritime arkeolog er på plass i utstillingene for å fortelle de yngste om sitt fag.
Bergen Sjøfartsmuseum kl. 10–17

Bergen Anno 1320 – livet i middelalderen  Finn ut hvordan Bergen så ut for 700 år siden, lær å risse i runer, eller lag figurer i kleberstein.
Forskningstorget på Torgalmenningen kl. 11–16

Søndag 17. september – søndag 24. september

Aktiviteter ved Bymuseet i Bergen  Bli bedre kjent med Bergen i middelalderen gjennom bymuseet sine omvisninger og aktiviteter i løpet av Middelalderuken. 
Bryggens Museum, Håkonshallen, Rosenkrantztårnet i åpningstiden
Mer om programmet