Minoritetsforskning
Forskergruppen er viet til studiet av minoriteter i vid forstand: etnisk, språklig, religiøst, av kjønn, seksualitet og rase.

Hovedinnhold
Forskergruppen er viet til studiet av minoriteter i vid forstand: etnisk, språklig, religiøst, av kjønn, seksualitet og rase.
Hvert samfunn har folkegrupper som er forskjellig i et av disse aspekter fra flertallet (definert i tall og/eller i makt) av innbyggerne. Disse forskjellene kommer ofte til uttrykk i form av hierarki, ekskluderingspraksis, assimileringstvang, forsøk på å inkludere, og på mer subtile måter som estetiske preferanser. Disse måtene majoriteter og minoriteter møter og samhandler på avslører – både blant majoriten og minoriteter – dyptliggende holdninger, verdier og mentaliteter som har en tendens til å være usynlige med mindre de fremkalles av møtet mellom de to.
Vi utforsker slike teoretiske spørsmål og praktiske og politiske spørsmål som reises av minoritet-majoritetsinteraksjoner. Andre eksempler på temaer vi utforsker er: minoritet som identitet ; minoriteter som en sosial og diskursiv kategori; dynamisk sosiale prosesser på tvers av minoriteter og majoriteter og innenfor minoritetene selv; minoriteter innenfor minoriteter; minoritetspolitiske spørsmål.
Samarbeid
Forskningsgruppen er tverrfaglig. Den inkluderer spesialister fra ulike disipliner fra Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap, Det humanistiske fakultet og andre fakulteter ved Universitetet i Bergen samt to fakultetsmedlemmer fra andre akademiske institusjoner. Videre har forskningsgruppen som mål å rekruttere medlemmer i tidlige stadier av karrieren: stipendiater og bachelor- og masterstudenter som har forskningsprosjekter om minoriteter.
Aktivitetene vil være rettet mot å styrke både universitetets forskningsaktiviteter, faglige bånd på tvers av disiplinene, og dets utdanningsmål ved å gi fakultet, studenter og stipendiater et inspirerende miljø for å støtte deres arbeid.
Aktiviteter våren 2025
21.05 Réka Szilárdi om ungarsk neopaganisme
Onsdag 21. mai, kl. 12:15-13:45 vil Réka Szilárdi (Universitetet i Szeged/Ungarn) snakke om «The New Paths of Hungarian Neopaganism. Rom 130, Sydnesplassen 12/13.
Sammendrag
Etter jernteppets fall dukket det opp lokale versjoner av neopaganistiske religiøse grupper i Sentral- og Øst-Europa, og så også i Ungarn, som forsøkte å rekonstruere ulike former for førkristne gamle kulter. Men i motsetning til de vestlige og angelsaksiske tendensene i nyhedenskapen, var de lokale versjonene til å begynne med sterkt sammenvevd med nasjonalisme, høyreekstrem politikk og ulike konspirasjonsteorier.
Presentasjonen vil fokusere på de endringene disse gruppene har gjennomgått fra 1990-tallet og frem til i dag.
24.02 Jürgen Schaflechner om ‘Philanthrobusiness’
Mandag 24. februar, kl. 15.30-16.30 Oslo-tid, vil Dr. Jürgen Schaflecher snakke om «Philanthrobusiness and the Ethics of Mediating Persecuted Christians in Pakistan».
Schaflechner er forskningsleder ved Freie Universität i Berlin og filmskaper, og har blant annet laget filmen om Pakistan Thrust in Heaven (2016). Hans forskningsfokus er religiøse minoritetsbevegelser i Sør-Asia i den digitale tidsalderen.
Presentasjonen vil finne sted på zoom. For å få tilsendt zoom-lenken til diskusjonen, vennligst kontakt Alexander van der Haven (alexander.haven@uib.no).
For de som er interessert i å lese et utkast om Philanthrobusiness, vennligst kontakt Alexander van der Haven.
Sammendrag
Målet med denne presentasjonen er tredelt. For det første vil jeg illustrere hvordan spesifikke trosbaserte organisasjoner, som «Kirche in Not», og deres formidlere på bakken utnytter tilfeller av ikke-muslimsk lidelse i Pakistan, og på den måten viderefører og forsterker kommunalismen. For det andre vil jeg undersøke hvordan et menneskerettighetsmarked som er mettet med skildringer av kristenforfølgelse, gjør det nødvendig for lokale meklere å engasjere seg i handlinger som visker ut grensene mellom filantropi og forretningsmuligheter. Jeg beskriver dette fenomenet med neologismen «filantrobusiness». For det tredje viser jeg hvordan kristne meklere - ofte personer med høye etiske standarder - skjuler den iboende maktdynamikken som ligger i det kristne rettighetsmarkedet ved å dømme andre for deres påståtte mangel på etisk atferd.
Studentmedlemmer
- Fredrik Kolstad Rongved, masterstudent Religious Minorities, UiB
- Thomas Snell, masterstudent Religious Minorities, UiB
- Henriette Flaaten, masterstudent teachers’ program Study of Religion, UiB
- Lyudmila Klasanova