Hjem
Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier
FORSKNING, UTLYSNINGER, SØKNADSFRISTER

Arbeidsstøtte for forskning ved LLE

Institutt for LLE har som mål å tilby god administrativ støtte til de som ønsker å søke eksternt finansierte prosjekter. på denne sida finner du innledende informasjon og kontaktpersoner for spørsmål om utlysninger og søknadsprosesser.

Bilde fra Parkveien i Bergen
Foto/ill.:
Signe Nilssen

Hovedinnhold

Her finner du informasjon om hvilke midler du kan søke om ved LLE og litt om hvordan instituttet følger opp deg som ønsker å søke Norges forskningsråd (NFR) eller Det europeiske forskningsrådet (ERC). Det er også egen informasjon om noen av de viktigste finansieringsmulighetene for yngre forskere som stipendiater og postdoktorer.

Nederst på nettsiden finner du lenker til flere av UiBs sentrale nettsider med informasjon om utlysninger, fond og legater, prosjekttyper og lignende.

Har du tenkt å søke om ekstern finansiering?

Planlegger du å sende en søknad om ekstern finansiering, for eksempel til Norges forskningsråd, Trond Mohn stiftelse eller ERC? Meld fra ved å fylle ut dette skjema.

Meld fra om planlagt søknad om ekstern finansiering / Notify about planned application for external funding (uib.no)

Skjema sendes til instituttet og til forskningsrådgivere på fakultetet. Du trenger ikke å ha all informasjon klar når du melde fra, send gjerne inn skjema så snart du vet at du ønsker å søke. 

Budsjettet for søknaden, inkludert plan for frikjøp og bruk av stipendiater og postdoktorer, må godkjennes av instituttet før søknaden sendes. Derfor er det viktig at institutt og fakultet får informasjon om planlagt søknad i god tid til å lage og eventuelt justere budsjett. 

 

Retningslinjer for frikjøp

Instituttrådet har vedtatt følgende retningslinjer for frikjøp for vitenskapelig tilsatte i forbindelse med eksternfinansierte prosjekter: 

  • Omfang av frikjøp fra forskning og undervisning skal avtales mellom tilsatt og instituttledelse før søknad om ekstern finansiering sendes. 
  • Frikjøp skal i utgangspunktet fordeles likt mellom forsknings- og undervisningstid. Det er anledning til å frikjøpe mer forsknings- enn undervisningstid. 
  • Vitenskapelig tilsatte med delte stillinger kan som hovedregel frikjøpes i inntil 50 % av undervisningsdel av stillingen, uavhengig av antall prosjekter den tilsatte er tilknyttet. 
  • Når frikjøp skaper behov for ekstra ressurser i fagmiljøet, tilsetter instituttet som hovedregel II-stillinger for å dekke undervisningsoppgaver. Tilsettingen finansieres med frikjøpsmidler. 
  • Frikjøp fra undervisning innenfor disse rammene gir ikke reduksjon i opptjening av forskningstermin. 
  • For spesielt omfattende og prestisjefylte prosjekter, for eksempel senter for fremragende forskning, kan instituttledelsen fastsette frikjøp i egen avtale. 
     

Retningslinjene gjelder fra og med 1. desember 2023.

 

Forskningsmidler ved LLE 

LLE lyser normalt ut instituttmidler og småforsk tre ganger årlig. i begynnelsen/midten av januar og mot slutten av vårsemesteret. Dersom det er midler igjen, kommer det også en utlysning i begynnelsen av september.

Forskergrupper og enkeltforskere kan søke om støtte til vitenskapelige reiser, avholdelse av vitenskapelige konferanser og workshops, publisering og andre forskningsformål.

Informasjon om frist og prioritering blir sendt ut til alle ved instituttet av forskningsrådgiver.

Oppfølging av søkere til NFR og ERC

Instituttet følger årlig opp de som ønsker å søke NFR og ERC med interne seminarer. Det blir sendt ut e-post med informasjon om dette hvert år. 

Muligheter for yngre forskere 

Noen av de viktigste finansieringsmulighetene for yngre forskere er Norges forskningsråd (NFR), Det europeiske forskningsrådet (ERC) og EUs Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowships. 

Norges forskningsråd (NFR)

Forskerprosjekt for unge talenter

Støtten skal gi unge forskertalenter under 40 år innenfor alle fag og tematiske områder mulighet til å forfølge egne ideer og å lede et forskningsprosjekt. Utlysningen er rettet mot forskere på et tidlig stadium i karrieren, 2–7 år etter disputas, som har vist potensial til å utføre forskning av høy vitenskapelig kvalitet.

Treårig Forskerprosjekt med internasjonal mobilitet

Formålet er å fremme internasjonal mobilitet og karriereutvikling blant forskere tidlig i karrieren, og bidra til kunnskapsoverføring til norske forskningsmiljøer. Utlysningen retter seg mot forskere på postdoktornivå, som skal tilbringe to år ved en utenlandsk forskningsorganisasjon og det tredje året ved en norsk forskningsorganisasjon. Utlysningen er åpen for søknader innenfor alle fag- og forskningsområder.

Det europeiske forskningsrådet (ERC)

Starting grant

ERC deler hvert år ut midler til talentfulle unge forskere som allerede har utført fremragende forskning. Starting grant er for forskere med med mellom 2-7 års erfaring etter fullført ph.d.-grad. 

Norges forskningsråd tilbyr støtte til de som er interessert i å søke ERC Starting grant. Programmet for unge forskertalenter er også en god treningsarena for de som senere søker ERC. Flere av de som har lyktes med ERC-tildelinger har tidligere fått støtte fra dette programmet.

EU/Horizon2020

Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowships (MSCA-IF)

MSCA-IF er stipender til forskere som vil fremme sin karriere med et utenlandsopphold i Europa. Forskeren oppholder seg ved en europeisk institusjon i 12-24 måneder. EU finansierer ordningen med rundt to millioner kroner per stipend.

Karrieremuligheter
Foto/ill.:
Forskningsrådet