Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
Utveksling

–En personlig vekstreise

Elisabeth Lyons er første utvekslingsstudent fra Chapel Hill i USA til UiB og Sampol gjennom samarbeidsprosjektet CONTEST.

Elisabeth Lyons
Foto/ill.:
Magnus Buseth Danielsen (UiB). På bildet: Elisabeth Lyons forteller om et givende utvekslingsopphold ved Sampol og UiB.

Hovedinnhold

CONTEST (The Politics of Contestation in Europe and the US) er et samarbeidsprosjekt mellom Institutt for sammenliknende politikk (Sampol) ved Universitetet i Bergen (UiB) og Centre for European studies (CES) ved University of North Carolina at Chapel Hill (UNC-Chapel Hill).

Gjennom studentutveksling og forskning søker CONTEST å styrke studentenes forståelse for politiske konflikter, politisk mobilisering og polarisering i Europa og USA.

Høsten 2023 var Elisabeth Lyons utvekslingsstudent ved UiB og Sampol, og hun forteller om et semester og en opplevelse som både var berikende akademisk og sosialt.

Hvorfor valgte du et utvekslingssemester ved UiB?

UiB har en sterk tiltrekningskraft. Ikke bare tilbyr UiB et levende akademisk miljø med varierte kurs, men Bergens fantastiske landskap, rike kultur og innbydende atmosfære gjorde det til et ideelt reisemål for en berikende utvekslingsopplevelse.

Har du tatt noen spennende kurs dette semesteret?

Den akademiske opplevelsen ved UiB er både stimulerende og forskjellig fra UNC. Jeg tok SAMPOL223 (Democratic Transformations in Europe: Trends and Implications), SAMPOL120 (Scandinavian Politics and Government), og et introduksjonskurs i norsk. Mitt favorittkurs var SAMPOL223 fordi det ga meg muligheten til å utforske hvordan demokratier utvikler seg ved å fokusere på (1) forholdet mellom borgere og stat, (2) omstruktureringen av politikk og statlige institusjoner, og (3) utviklinger som når “utover og under” staten.

Hvordan er det å studere ved UiB sammenlignet med UNC?

UiB og UNC er begge kjent for sin akademiske grundighet og ekspertise. De tilbyr et bredt spekter av kurs i ulike disipliner, og fremmer kritisk tenkning og forskning. Disse universitetene vektlegger forskning og gir rikelig med muligheter for studenter til å engasjere seg i forskningsprosjekter og bidra til akademiske utvikling. Begge institusjonene tilbyr et livlig campusliv med tallrike aktiviteter utenom det faglige som blant annet klubber og organisasjoner. UNC og UiB har et vennlig miljø, et støttende samfunn, gjestfri kultur, og ønsker nykommere velkommen med åpne armer.

UNC er et større universitet med en mer omfattende studentpopulasjon, som tilbyr et bredere spekter av programmer og ikke-akademiske aktiviteter. UiB kan ha en mer intim innstilling med mindre klassestørrelser og en tettere fellesskapsfølelse. Selv om begge universiteter tilbyr et bredt spekter av kurs, kan de pedagogiske strukturene og tilnærmingene variere. For eksempel legger det norske utdanningssystemet ofte vekt på selvstendig læring, mens UNC er kjent for sin sterke vektlegging av liberal arts-utdanning.

Hvordan er studentlivet/hverdagslivet i Bergen?

Studentlivet i Bergen er levende. Hverdagslivet her er en herlig blanding av akademiske og sosiale aktiviteter. Jeg elsker å studere i kafeer nær campus eller ved Ulrikke Pihls Hus. Bergens kompakte natur gjør det praktisk for studenter å navigere, og byens studentvennlige atmosfære fremmer en følelse av fellesskap, noe som gjør det enkelt å møte folk og knytte forbindelser. UiB tilbyr en rekke arrangementer rettet mot studenter, inkludert kulturfestivaler, konserter og sammenkomster. Det er en følelse av inkludering og mangfold, noe som sikrer at alle kan finne sin nisje innenfor byens sosiale liv. Alt i alt er studentlivet i Bergen dynamisk, engasjerende og fullt av muligheter for både akademisk vekst og personlig utforskning.

Hva med kultur, natur, utflukter, reiser eller andre aktiviteter?

Bergen er gjennomsyret av historie og kultur. Alt fra bryggens ikoniske hanseatiske arkitektur til moderne kunstgallerier, gir byen en levende kulturell bakgrunn. Med sin beliggenhet midt i fantastiske naturlandskap, nyter universitetet godt av nærheten til fjorder, fjell og turstier. Takket være effektiv offentlig transport er det enkelt (selv om det er tidkrevende) å navigere rundt i landet. Min favorittutflukt skjedde i begynnelsen av semesteret da jeg gikk på tur og campet på toppen av Trolltunga med venner på bursdagen min. Med en fantastisk utsikt over de omkringliggende fjordene og det norske landskapet ble det et minneverdig eventyr. Jeg fikk også reist til nabolandet Sverige og opplevd kulturen der. Kort sagt, UiBs kulturelt rike og naturskjønne by gir studentene en helhetlig opplevelse, som fremmer personlig vekst sammen med akademiske utvikling.

Hva har vært det beste med oppholdet ditt?

Oppholdet mitt ved UiB har vært en fantastisk blanding av akademisk vekst og sosiale opplevelser. Men det sosiale aspektet var avgjørende for min forståelse av Norge og Bergen som helhet. Interaksjon med studenter fra forskjellige bakgrunner, deling av erfaringer, og læring om forskjellige kulturer har vært utrolig givende. Vennskapene som ble dannet, samtalene delt over kaffe, og latteren var uvurderlig. Jeg vil for alltid bære med meg minnene jeg fikk her.

Hvorfor vil du anbefale andre å reise på utveksling til UiB?

Jeg vil av hele mitt hjerte anbefale andre å ta et utvekslingssemester ved UiB. UiB tilbyr utdanning av høy standard og en berikende akademisk opplevelse. Muligheten til å lære fra anerkjente professorer, få tilgang til banebrytende forskningsfasiliteter, og utforske varierte kurs er enestående. Norges rike kulturarv er en integrert del av UiB-opplevelsen. Muligheten til å fordype seg i Norges tradisjoner gjennom møter med lokal kultur og studenter fra ulike bakgrunner har beriket mitt verdenssyn og fremmet en dypere forståelse av globale perspektiver. Bergens beliggenhet midt i fjorder, fjell og pittoreske landskap tilbyr en unik innstilling for utforskning og utendørsaktiviteter. Muligheten til å gå på tur, oppleve nordlyset, eller bare suge inn det fantastiske landskapet er en uvurderlig del av livet ved UiB. Utvekslingsopplevelsen ved UiB går utover akademia; det er en personlig vekstreise. Det utfordrer deg til å tilpasse deg et nytt miljø, fremmer uavhengighet, og dyrker motstandskraft, alt mens det skaper livslange minner og vennskap. I sin helhet tilbyr UiB en helhetlig opplevelse - som kombinerer akademisk grundighet, kulturell fordypelse, og skjønnheten i Norges landskap - noe som gjør det til et ekstraordinært valg for alle som søker en transformerende og uforglemmelig utvekslingsmulighet.