Her finner du Sampols Hva kan du bli?-arkiv.
Vil du lese nyere kandidatintervjuer finner du det her.
Frøy Gudbrandsen hadde egentlig bare tenkt å studere sammenliknende politikk i ett år. I 2012 fullførte hun doktorgraden sin i sammenliknende politikk. Internasjonal migrasjon var temaet for både masteroppgaven og doktorgraden, og hun har i ettertid skrevet mye om temaet i BT.
– Jeg tror mye av det sampol-utdannelsen gir deg, som å behandle tekst, tenke analytisk og metodekunnskapene, er bredt etterspurt.
Lasse Kolbjørn Anke Hansen tok mastergraden i sammenliknende politikk i 2012 og jobber nå med analyse, ugreiiing og dokumentasjon i Hordaland fylkeskommune.
– Helt generelt tror jeg noe av det viktigste vi sampolere tar med oss videre, er de analytiske verktøyene og evnen til å forstå og se sammenhenger.
Mathias Revold har mastergrad i sammenliknende politikk og jobber nå som førstekonsulent ved Seksjon for intervju på Statistisk sentralbyrå.
Øyvind Torvund fullførte sin mastergrad våren 2013. Masteroppgaven handlet om terrorisme belyste årsakene til at flertallet av terrorangrep er rettet mot lands hovedsteder. I dag jobber han som kommunikasjonsrådgiver på Norges Handelshøyskole.
Asle visste tidlig at han skulle studere sammenliknende politikk. Nå jobber han som researcher og får god bruk for kunnskapen han har fra studiene.
Som spesielt interessert i europeisk politikk og EU spørsmål, var en bachelorgrad i europastudier og en mastergrad i sammenliknende politikk, den perfekte kombinasjonen for Terje.
Terje var ferdig med mastergraden høsten 2012 og jobber nå som rådgiver i Avdeling for utredning og analyse ved Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU).
Ingeborg Halle var på utveksling ved Sciences Po Bordeaux våren 2015.
Marta Helgadottir var på utveksling ved University of Hawai'i at Manoa, USA høsten 2014 og våren 2015.
Vegard Halkjelsvik var på utveksling ved Sciences Po Lille høsten 2014 og våren 2015.
Andreas har en variert stilling hos NAV Finnmark, hvor han får brukt sine gode analyseferdigheter fra sammenliknende politikk.
Sara Grimen fullførte mastergraden i sammenliknende politikk våren 2015 og jobber nå på Introduksjonssenteret for flyktninger i Bergen kommune.
Overgangen var litt tøff i starten men undervisinga og oppfølginga er mykje betre, seier masterstudent Mathilde Thorsen om overgangen frå høgskulebachelor til masterprogrammet i Sampol.
Tett oppfølging og høgt fagleg nivå er det Thea Larsen trekk fram som den største overgangen frå bachelorstudiane ved UiO til masterprogrammet i Sampol ved UiB.
Maria Dyrhol Sandvik har bachelor- og mastergrad i sammenliknende politikk og jobber i dag som arrangementsansvarlig i Klassekampen.
Bjørn Kristian Danbolt har en mastergrad i sammenliknende politikk og jobber som administrativ leder i Changemaker.
Åshild Falch fullførte mastergraden i sammenliknende politikk i 2006. I dag jobber hun med freds- og post-konfliktskoordinering i FN.
Kristian fullførte masterstudiet våren 2015, og jobber nå som markedsanalytiker i flyselskapet Widerøe.
Ane Thea Djuve Galaasen fullførte mastergraden sin høsten 2014 og skrev oppgaven; "The banning of extremist political parties: Constructive or counterproductive? An empirical analysis of party bans in European democracies since 1945"
Maja Finnes Sollid har en mastergrad i sammenliknende politikk og jobber i dag som konsulent i Deloitte.
Ole Johan Karlsen studerer Europastudier med spesialisering i sammenliknende politikk. Våren 2017 er han praksisstudent ved Vest-Norges Brusselkontor. Han både drar nytte av studiekompetansen og gleder seg til hver eneste arbeidsdag.
Hanna Mari Sunnarvik Moen har våren 2017 vært utplassert hos Matarena AS gjennom praksis i sammenliknende politikk.
Kristine Opheim går siste semester på bachelorgrammet i sammenliknende politikk våren 2017. Som praksisstudent i Bergen kommune, avdeling for helse og omsorg, har hun fått utforsket interesseområder i et tverrgfaglig og spennende arbeidsmiljø.
Anette Næss studerer sammenliknende politikk. Våren 2017 er hun praksisstudent i FN-sambandet Vest.
Mina Halle er bachelorstudent på sammenliknende politikk. Våren 2017 er hun i praksis hos Bergen Ressurssenter.
Falk Eidsvold Tøien studerer sammenliknende politikk. Våren 2017 tester han kompetansen sin ute i arbeidslivet gjennom praksis hos KS - kommunesektorens organisasjon.
Silje Rødeseike fullførte mastergraden i sammenliknende politikk i 2016. I løpet av studiene dro hun på utveksling til Berlin og hadde praksisopphold ved Vest-Norges Brusselkontor. Nå jobber hun som politisk rådgiver i NHO Sogn og Fjordane.
Stine Mari Nytun Leirdal fullførte sin mastergrad i sammenliknende politikk våren 2016. Hun kombinerte studiene med verv i Sampolkonferansen, organisasjonsarbeid og deltidsjobb på Universitetet, og anbefaler andre studenter å gjøre det samme - nemlig skaffe seg så mye erfaring som mulig.
Høsten 2017 har sampol-student Hanne Nesbø vært i praksis hos Maritime Bergen, en nettverksorganisasjon for den maritime næringen i Bergensregionen. Det gikk så bra at hun etter endt praksis nå er blitt ansatt som prosjektmedarbeider.
Maja Nilsen har høsten 2017 vært praksisstudent hos Næringsseksjonen i Bergen kommune. Her skriver hun rapport om innovasjon i europeiske byer, og får brukt sin europakunnskap i praksis.
Thomas Drageset fullførte sin mastergrad i sammenliknende politikk i 2016. Han mener en sampolutdannelse kan gi en fordel innen nyhetsbransjen. Å forklare nyhetsbildet krever solid kunnskap om hvordan verden henger sammen, og evne til å jobbe med komplekse problemstillinger.
Hilde Sandvær fullførte sin mastergrad i sammenliknende politikk våren 2016. Hun reiste på utveksling til både Kina og Frankrike, og engasjerte seg i Studvest og Studentersamfunnet. Hun oppfordrer sampolstudenter til å hive seg med i samfunnsdebatten, og ikke være redd for å si sin mening.
Frihet og variasjon i arbeidsdagen, samt muligheter for god levestandard og reisemuligheter, har gjort Olivia Askheims praksisopphold i Brussel til en verdifull erfaring.
Kainat Imtiaz Tararr er dette vårsemesteret studentpraktikant hos NAV Hordaland. Her skal hun skrive rapport om NAVs ungdomsmottak, og trekker frem økt mestringsfølelse og interessante utfordringer som det beste med praksisen.
Ole Martin Lægreid leverte sin masteroppgave ved Institutt for sammenliknende politikk i 2011. Han jobber nå som forsker ved Uni Research Rokkansenteret, og tror Sampols gode rykte er til god hjelp for uteksaminerte kandidater som skal ut på arbeidsmarkedet.
Både Shayan Wasta og Scott Dessingthon følte de manglet kunnskap om hvordan norske kommuner styres. Etter et semester i praksis hos Austevoll kommune er studentene blitt en integrert del av kommunens administasjon, og kollegaene ber ofte de to om deres meninger om aktuelle saker.
Muligheten til å få arbeidspraksis i en 100 % stilling og 30 studiepoeng i samme slengen gjorde at Eivor Kolberg valgte SAMPOL291. På UiBs Brusselkontor skriver hun oppgave om hvordan et av punktene i EUs neste rammeverksprogram for forskning og innovasjon best kan komme UiB til nytte.
Maria Helena Meyer Dolve leverte sin mastergrad i sammenliknende politikk i 2017. Etter å ha hatt fokus på bistand og utvikling gjennom sin egen mastergrad, landet hun kort tid senere stillingen som administrativ og vitenskapelig assistent ved U4 Anti-Corruption Resource Center hos CMI.
Siri Svanemyr Eriksen leverte sin masteroppgave ved Institutt for sammenliknende politikk i 2017, og jobber i dag som EU rådgiver. I løpet av studietiden var Siri seminarleder i metode og engasjerte seg i Sampolkonferansen, erfaringer hun anbefaler varmt til nåværende studenter.
Jean-Marc Mwambi Tshona flyttet til Bergen fra Oslo for å studere ved bachelorprogrammet i sammenliknende politikk. I løpet av studietiden har han benyttet seg av de forskjellige mulighetene instituttet byr på, og har både vært på utveksling i Frankrike og i arbeidspraksis hos FN-Sambandet.
Time kommune så etter en generalist som kunne se det store bildet, en egenskap Reid Ivar B. Dahl mener 5 år ved Sampol har gitt ham. Han trekker frem arbeidspraksis, valgfrihet i studiene og Bergen som studieby som det beste med sin utdanning.
Roboter og kunstig intelligens er kanskje ikke det første man forbinder med sampol, men under sitt praksisopphold hos Skatt Vest er det nettopp disse fenomenenes nytteverdi for Skatteetaten Mari Kleiven Lyngvær undersøker.
Mindre kull, tettere oppfølging og nivået på metodeundervisning var avgjørendre da Tonje Støver Knutsen valgte sampol som studiested for sin mastergrad.
En typisk hverdag for Kaia Tetlie inneholder alt fra å utvikle prosjektplaner til å igangsette Snapchat-takeover. Hun anser evnen til å lære å lære raskt som den viktigste egenskapen hun tok med seg fra bachelorgraden i sammenliknende politikk.
Ønsket om å kombinere interessen for EU med relevant erfaring fikk Victoria Engebretsen til å søke seg til praksisplassen ved UiBs Brusselkontor. Nå har hun eget adgangskort til EU-parlamentet, og skriver rapport om UiBs ønsker til Horizon Europe!
Bachelorstudent Frida Lunde Høisæther ville ha relevant praksis før ho gjekk ut på arbeidsmarknaden for fullt. Hos CoEvent har det ikkje mangla på det, og no er Frida prosjektkoordinator for miljøprosjektet Blått Hav!
Per Arne Normann fullførte i 2016 sin mastergrad ved sampol, og bruker nå arbeidsdagene sine på å leke med store mengder data, blant annet for å predikere fremtidig adferd.
Etter en bachelor i Europastudier og master i sampol, dro Andreas Høglund til Brussel som praktikant før han endte opp i Norge igjen som rådgiver i kommunikasjonsbyrået Zynk. Kombinasjonen av metodekunnskap og samfunnsforståelse er han sikker på er verdifull kunnskap for mange arbeidsgivere.
Etter å ha droppet ut av en halvferdig bachelorgrad innenfor teater med et ønske om å forstå samfunnet rundt seg, tok Kristian Blindheim en master i sammenliknende politikk. Det ledet han til å jobbe med å utvikle et veikart for hvordan Norge kan bli verdens første fornybare og fullelektriske samfunn.
Den kritiske tenkingen og argumentasjonsteknikken, er det Vincent Mrimba i størst grad har tatt med seg fra mastergraden i sammenliknende politikk inn i arbeidslivet. Men den brede samfunnskunnskapen man tillegner seg, mener han kan brukes overalt.
Vårsemesteret 2018 har Karl Solbue Vika vært i praksis hos FN-Sambandets kommunikasjonsavdeling i Oslo. Her har han arbeidet med kommunikasjonsoppgaver og sosiale medier, og har fått lære interesseorganisasjoner å kjenne fra innsiden.
Vetle Nordli Syverud ble ferdig med sin mastergrad i sammenliknende politikk i 2014. I dag er han forskningsrådgiver ved Haukeland Universitetssjukehus, hvor han bistår forskere som søker ekstern finansiering. Han beskriver sammenliknende politikk som en solid og anerkjent utdanning, som la et viktig fundament for å få jobben han har i dag.
Gjennom sitt praksisopphold ved Vest-Norges Brusselkontor skriver Per Bakke Ingebrigtsen om kampen mot marin forsøpling på lokalt og europeisk nivå. Mest av alt fra praksisperioden, vil han huske alle menneskene han fikk møte.