Tre Mohn-sentre samler kreftene for å finne synergier
For første gang har forskere fra ulike Trond Mohn-sentre arrangert et synergisymposium for å undersøke samarbeidsmuligheter seg imellom. De tre sentrene som deltok skal snart samlokaliseres ved UiB i forbindelse med opprettelsen av et nytt stamcellesenter.
Main content
Det nye forskningssenteret på stamceller (Bergen Center for Medical Stem Cell Research) er under etablering i 7. etasje på BB-bygget der UiB blant annet har stilt moderne laboratorielokaler til disposisjon.
Her vil forskere fra Mohn forskningssenter for regenerativ medisin (MRCRM) og Mohn forskningssenter for psykoselidelser (MRCP) være direkte involvert, mens forskere fra Mohn forskningssenter for hjernen (MRCB) blir det nye senterets nærmeste naboer.
Torsdag 29. august ble naboskapet "kickstartet" med et arrangement i auditoriet på Armauer Hansens Hus.
– Dette er et initiativ for å bygge bro mellom basal medisin og klinisk medisin. Det vil styrke forskningen kraftig, både på sykehuset og fakultetet, sier professor og instituttleder Christian Vedeler ved Klinisk institutt 1.
Skal jobbe tett
Han omtaler samarbeidet som en "spydspiss", og understreker at det nye senteret på stamcelleforskning er noe som er drevet frem av forskerne selv.
– Dette senteret skal jobbe tett med de andre i samme forskningsområde innenfor regenerativ medisin. Det er få andre steder man er kommet så langt at man kan anvende grunnforskning til pasientbehandling. For eksempel i forhold til brannskader, eller på IKO der man bygger opp kjevebeinet ved hjelp av stamceller, sier Vedeler.
I del to av symposiet ble det lagt fram spennende forskerpresentasjoner av toppforskere fra UiB samt Yale University som alle er tilknyttet et av de tre Mohn-sentrene.
– Viktig for å utveksle erfaringer
Sentrene har felles interesser innen nevrovitenskap, stamceller og cellebiologi – alle bruker blant annet ulike innfallsvinkler for å studere hjernen.
Professor Cecilie Bredrup er i dag tilknyttet senteret som jobber med regenerativ medisin (MRCRM). Hun tror tettere samarbeid mellom sentrene kan gi flere gevinster.
– Jeg synes det er veldig viktig å utveksle erfaringer og metoder som brukes i disse sentrene hvor det skjer så mye spennende forskning. Det er ofte sånn at de virkelig banebrytende ideene kommer i brytningen mellom ulike fagfelt. For min egen forskning vil det ha betydning særlig for de ulike vinklingene vi har opp mot regenerativ medisin, men også de mer basale metodene som brukes for å undersøke mekanismene som ligger til grunn for sykdom. Der har jeg allerede fått nye ideer, sier Bredrup.
På arrangementet ble også 20-års jubileet til Mohn forskningsstiftelse markert.
Symposiet kom i stand etter initiativ fra senterleder ved MRCP, Professor Erik Johnsen, og hans seniorforsker Gyrid Nygård, samt koordinator for MRCRM, Elise Aasebø.