Hjem
Mediebruksgruppen
Artikkelpris

Vant pris for beste artikkel

Førsteamanuensis Erik Knudsen vant prisen for beste medievitenskapelige artikkel under Norsk Medieforskerkonferanse 2024.

Bilde av forsker
Foto/ill.:
Malgorzata Anna Pacholczyk

Hovedinnhold

Norsk medieforskerlag deler ut pris for beste vitenskapelige artikkel i forbindelse med sine konferanser annethvert år. I år gikk prisen til førsteamanuensis Erik Knudsen i Mediebruksgruppen for artikkelen Modeling News Recommender Systems’ Conditional Effects on Selective Exposure: Evidence from Two Online Experiments i Journal of Communication (2023). Gratulerer!

Juryens begrunnelse: 

Årets vinner er en artikkel som er sterk i alle ledd. Forskeren har kombinert flere metoder, noen teknisk kompliserte og som mange av oss andre ikke kunne gjort uten hjelp fra andre fagfelt, med et stort materiale i samarbeid med en aktør i bransjen.

Arbeidet har påvirket hvordan vi forsker på og forstår digitale medier, og har allerede fått anerkjennelse i andre forskermiljøer. Tema for forskningen er også svært viktig: hvordan algoritmestyrte anbefalinger bidrar til å svekke offentlig debatt gjennom å skape ekkokammere som forsterker de meninger og oppfatninger publikum har.

Ved å gjenskape NRKs forside i ulike varianter, har 6000 respondenter i Norsk medborgerpanel vært med i to eksperimenter for å undersøke hvilke nyhetssaker om innvandrere leserne velger først: den positive eller den negative. Rekkefølgen brukerne blir presentert for er enten tilfeldig, redaktørstyrt eller algoritmestyrt.

Med dette har årets vinner utviklet og testet rammeverket RISE som er ment å flytte fokus over fra algoritmene selv til å ansvarliggjøre produsentene bak, altså aktører som Facebook og Netflix – eller norske mediehus. 

Honorable mention

I tillegg gikk en honorable mention til to andre forskere i mediebruksgruppen; Hilde Sakariassen og Brita Ytre-Arne for artikkelen Transferred expectations of human presence: Folk theories among older adults who are inexperienced users of online services - Hilde Sakariassen, Brita Ytre-Arne, 2024