– Bergen er en utrolig kul litteraturby
Anna har alltid vært veldig interessert i litteratur, så å studere litteraturvitenskap var et opplagt valg for henne. Etter studiene ønsker hun å jobbe med tekst og litteratur i forlag eller tidsskrift.
Hovedinnhold
Hvorfor valgte du å studere litteraturvitenskap?
Jeg har alltid vært veldig interessert i litteratur og begynte å studere litteraturvitenskap for å finne en måte å kunne jobbe med det profesjonelt på. Bergen er en utrolig kul litteraturby, så jeg er veldig fornøyd med at jeg endte med å studere litteratur her ved UiB.
Hva lærer dere på studiet?
På litteraturvitenskap lærer vi om litteraturen som kunst – altså om episk diktning, lyrikk, dramatikk, romankunst og så videre – men også om litteraturteori, som vil si filosofi eller kritiske tanker rundt hva språk, litteratur og kunst er og bør være. Vi leser mye skjønnlitteratur for å få oversikt over litteraturhistorien og for å forstå hvordan litteraturens utvikling henger sammen med historie, kultur og politikk. Vi leser også teori og filosofi som funderer på mer grunnleggende spørsmål om litteratur og kunst generelt.
Hva er det beste med å studere litteraturvitenskap?
Det beste har nok vært at jeg får være i kontakt med andre folk som er akkurat like interessert i litteratur som meg. Det har også gjort at jeg har fått god oversikt over litteraturhistorien og en bedre forståelse for hvorfor litteraturen er som den er i dag.
Hva liker du best ved studenttilværelsen?
Selvstendigheten. Man kan stort sett gjøre akkurat det man vil når man vil, selv om det kanskje ikke alltid er så lurt med tanke på eksamen.
Hva synes du om studentmiljøet?
Det er veldig bra! Vi har et sterkt fagutvalg som arrangerer semesterstart- og semestersluttfester og andre arrangementer i løpet av semesteret. Det er i tillegg en rekke ulike organisasjoner, prosjekter og grupper man kan engasjere seg i eller delta på, som for eksempel diverse studenttidsskrift eller Estetisk lesesirkel. Man får venner for livet :-)
Hva skriver du masteroppgave om? Og hvorfor valgte du akkurat det?
Jeg skriver om en romantrilogi kalt «Faye»-trilogien av Rachel Cusk. Dette er relativt nye romaner, hvor den første boka i trilogien, Outline, kom ut 2014 og Kudos, trilogiens siste roman, kom ut i 2018. Personlig har jeg en spesiell interesse for samtidslitteraturen, så når jeg kunne velge helt selv hva jeg ville fokusere på i masteroppgaven, ville jeg gjerne skrive om det.
Fokuset mitt ligger primært på jeg-fortellerens posisjon i fortellingen. Disse romanene har en ganske unik narrativ form ved at de er satt sammen av ti samtaler en jeg-forteller har med diverse samtalepartnere. Jeg-personen er imidlertid nesten ikke beskrevet og deler lite av seg selv, på tross av å være stemmen romanen er fortalt gjennom. Det oppstår sånn sett en interessant kontrast mellom de andre romanpersonenes intime og utfyllende historier fra sine egne liv og jeg-fortellerens tydelige fravær. Jeg skal undersøke hvordan jeg-fortelleren – på tross av å ikke vise seg – kan bli synlig gjennom de andre romanpersonenes fortellinger om seg selv. I arbeidet hittil har jeg vært innom teoretikere som J. Hillis Miller, Paul de Man og Peter Brooks.
Er du involvert i noen aktiviterer ved siden av studiet?
Jeg har vært med i redaksjonen til Prosopopeia i snart tre semestre. Prosopopeia er et litteraturtidsskrift laget av bachelor- og masterstudenter i litteraturvitenskap ved UiB. Det er utrolig morsomt arbeid. Man får mange gode venner og det gir en liten smak på hva man eventuelt kunne jobbet med etter endte studier.
Hva ser du for deg at du har lyst til å jobbe med i fremtiden?
Jeg vil jobbe med tekst og litteratur i forlag eller tidsskrift.
Hva vil du si til de som vurderer å studere litteraturvitenskap?
Gjør det! Du vil lære å lese litteratur og filosofi på en måte du ikke kan lære andre steder, møte professorer og ansatte som utfordrer deg og hjelper deg med å utvikle deg som selvstendig tenker, og vil til slutt sitte igjen med en uvurdelig kompetanse i å lese tekster og forstå litteratur.