Middelalderuken 2015
I løpet av Middelalderuken får du muligheten til å møte en livlig og fargerik tidsalder og lære mer om middelalderens kultur og historie.
Hovedinnhold
- Hva preget middelalderen som epoke?
- Hva var de rådende ideer, og hvordan var kirkens stilling?
- Hvordan levde menneskene, hva spiste de og hvordan omgikk de hverandre?
- Hva slags musikk ble spilt på den tiden, og hvordan forstår vi middelalderkunsten?
Få med deg foredrag, omvisninger, familieaktiviteter, bokbad, utstillinger og konserter. Det blir også et eget tilbud til skoleelever.
SØNDAG 22. NOVEMBER
Middelalderen i Vest-Norge
Denne dagen er det duket for ulike aktiviteter for hele familien. Det blir middelalderleker, kampoppvisning, historiefortellinger, omvisning og mye mer.
Tid og sted: Universitetsmuseet i Bergen kl. 12-15
MANDAG 23. NOVEMBER
Periferi og sentrum i middelalderens Europa
Senter for middelalderstudier var et senter for fremragende forskning i perioden 2002 til 2012. Utstillingen viser det vitenskapelige arbeidet ved senteret.
Tid og sted: Utstillingsåpning på Bibliotek for humaniora, Universitetsbibl. kl. 11
Kvinner og klosterliv
Hvorfor gikk kvinner i kloster i middelalderen? Var det religiøst begrunnet eller en sosial nødvendighet? Middelalderhistoriker Anna Elisa Tryti holder foredrag.
Tid og sted: Litteraturhuset kl. 19-20
Den svarte vikingen: Litteratur og historie
I arbeidet med boken Den svarte vikingen har Bergsveinn Birgisson vært både forfatter og forsker. Møt Birgisson i bokbad med Jan H. Landro.
Tid og sted: Litteraturhuset kl. 20-21
TIRSDAG 24. NOVEMBER
Magnus Lagabøtes Landslov og barn i middelalderen
En utstilling hvor du får se film om barn som forteller om sitt liv i middelalderen, og et snakkende portrett av kong Magnus Lagabøter.
Tid og sted: Utstillingsåpning på Bryggens Museum kl. 15
Hvordan formidle kunnskap om middelalderen?
Hvorfor var kong Magnus Lagabøters Landslov av 1274 et storverk i europeisk lovgjevingshistorie? Og hvordan formidler man historien på museum? Foredrag med rettshistoriker Jørn Ø. Sunde og Mette Tveit ved Norsk barnemuseum MUST.
Tid og sted: Bryggens Museum kl. 16-17.30
Skjeletter, isotoper & DNA
Hva sier oksygen isotoper og DNA om den førmoderne befolkningen i Trondheim? Foredrag med Stian Suppersberger Hamre, forsker og biologisk antropolog.
Tid og sted: Litteraturhuset kl. 18-19
Korset og Kirkens seier. En kunstreise til middelalderen
Kinsarvik-frontalet var plassert foran alteret i Kinsarvik kirke, en kirke fra middelalderen. Hva kan maleriet fortelle om de tanker og forestillinger som rådet? Foredrag med Gunnar Danbolt, professor emeritus i europeisk kunsthistorie.
Tid og sted: Litteraturhuset kl. 19-20
FREDAG 27. NOVEMBER
Jordens og himmelens musikk
Ensemblet Currentes spesialiserer seg på flerstemt musikk fra sen middelalder og renessanse, og presenterer et repertoar som du sjelden får høre.
Tid og sted: Korskirken kl. 18
LØRDAG 28. NOVEMBER
Himmeldronninga i Rosenkrantztårnet
Kvinnekoret Schola Solensis har gått på oppdagelsesferd i den gregorianske sangen. De har vekket til live glemte sanger fra middelalderen, og gjenskapt dem for moderne tilhørere.
Tid og sted: Rosekrantztårnet kl. 14
SØNDAG 29. NOVEMBER
Omvisning i Kirkekunstsamlingen
Se kunstverk som utsmykket vestnorske kirker i middelalderen, fra høymiddelalderens alterutsmykninger, krusifikser, Madonnaskulpturer og malte alterfrontaler, til senmiddelalderens alterskap og prosesjonsstenger.
Tid og sted: Universitetsmuseet i Bergen kl. 13-14
MANDAG 30. NOVEMBER
Nonneseter i Bergen i middelalderen
Nonneseter var Norges største benediktinerkloster for kvinner, og ble antagelig opprettet før 1150. Forsker Åslaug Ommundsen forteller klosterets historie.
Tid og sted: Bryggens Museum kl. 12-13
Arrangør av Middelalderuken er Det humanistiske fakultet ved UiB og flere samarbeidspartnere i Bergen.