Hjem
Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap

Nyhetsarkiv for Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap

Emnet HIK117 Kulturhistorisk fordypning vil våren 2025 ha tema "konspirasjonsteorier i et kulturvitenskapelig perspektiv".
Søk opptak til vårt nye emne AHKR203! Gjennom forelesninger, seminarer og feltarbeid utforsker emnet kulturelle, historiske, politiske og kreative sider ved miljøet - i lokal, nasjonal og global skala.
I oktober fikk to bachelorstudenter på arkeologi muligheten til å dra på utgraving av en festning fra middelalderen i Burg Glambek, Tyskland. Se bilder fra utgravingen her!
Utforsk digitaliseringsprosessar i arkiv og museum med vårt nye, tverrfaglege praksisemne AHKR202! Her får du praktisk erfaring som er relevant for arbeidslivet i museum og arkiv.
I høst arrangerer forskergruppen Forskning og undervisning om kontroversielle tema et seminar for lærere for å utforske ulike måter å undervise om kontroversielle tema i skolen.
Sommeren 2024 var fire nye arkeologistudenter med på utgraving i Dörentrup, Tyskland. Utgravingen er et samarbeid med Universitetet i Cardiff, her kan du lese om studentenes erfaring med feltarbeidet.
Det britiske vitenskapsakademiet for humaniora og samfunnsvitenskap tar hvert år opp et mindre antall internasjonale medlemmer fra utenfor Storbritannia. Et medlemskap her er en stor ære og anerkjennelse som sjelden tildeles forskere ved norske universiteter.
Norsk kulturhistorie har fått et nytt søkbart liv. På SAMLA.no finner vi unike skatter som Asbjørnsen og Moes originale eventyroppskrifter, skoltesamisk folkediktning, juletradisjoner og sagn om nøkken, gjenferd og hulderfolk.
Professor i arkeologi ved AHKR, Daniela Hofmann har sammen med Catherine J. Frieman, Martin Furholt, Stefan Burmeister og Niels Nørkjær Johannsen kommet ut med en ny bok om migrasjon.
Fra 1. juli til 5.juli arrangerte SOAS University of London sammen med Universitetet i Bergen sommerskole i Zoroastrisme studier.
Forskere ved UiB får finansiering til spennende grunnforskningsprosjekter innen biovitenskap og arkeologi.
For første gang arrangerer Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap (AHKR) et Blended Intensive Programme (BIP) i Bergen. Tema for AHKR’s første BIP er «Religionsbyen Bergen – et feltkurs».
Den 18-19. april samlet Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap seg for å diskutere dagsaktuelle spørsmål knyttet til blant annet studiekvalitet, KI og HMS.
Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap fikk tildelt Årets innkjøpspris for 2023!
Arkeologifaget har mistet en sentral jernalderekspert, og Instituttet for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap en engasjert og høyt verdsatt kollega, forsker, lærer og veileder.
Førsteamanuensis ved AHKR, Ingvar Brandvik Mæhle, ga i begynnelsen av 2024 ut denne boka om antikkens bystater. Boka er et sammenlignende studium som særlig ser på de tre mest kjente bystatene i antikken: Athen, Sparta og Roma.
I 2024 vert 750-årsjubileet for Magnus Lagabøtes landslov feira. Ved Universitetet i Bergen vil forskarar frå inn- og utland gje perspektiv på lova som endra Noreg.
Professor Knut A. Jacobsen ved AHKR er redaktør for den reviderte og oppdaterte utgaven av Routledge Handbook of Contemporary India, i oktober kom han også ut med boka Hindu Diasporas.

Sider