Hjem
Klima og energiomstilling

Nyhetsarkiv for Klima og energiomstilling

På kjemilaben i fjerde etasje på Realfagbygget kombinerer forskningsgruppen til professor Vidar Remi Jensen kunstig intelligens med virtuelle og robotbaserte søk etter neste generasjons medisiner, katalysatorer og bærekraftige drivstoff.
Styringsgruppen for Klima og energiomstilling ønsker å stimulere til flere prosjektsøknader og til å videreutvikle det tverrfaglige utdanningstilbudet innen klima og/eller energiomstilling. Satsingsområdet lyser derfor nå ut såkornsmidler.
Det nyskapende SEAS-programmet ved Universitetet i Bergen er blitt godkjent som et såkalt Ocean Decade Action, eller handling som bidrar til FNs havforskningstiår. Dette er det andre UiB-prosjektet som får status som godkjent bidrag til havforskningstiåret.
På sidearrangementet “License to Operate – The Arctic Energy Transition” under Arctic Frontiers 2025 i Tromsø møttes aktører på tvers av sektorer for å diskutere utfordringer for Arktis og grønn omstilling i energimarkedene i en geopolitisk utfordrende situasjon.
Satsingsområdet Klima og energiomstilling lyser nå ut reisestøtte til master- og PhD-studenter og post.docs. som arbeider med tema innen klima og/eller energiomstilling ved UiB.
For tredje periode på rad er Universitetet i Bergen blitt oppnevnt av FN i en lederrolle på bærekraftsmål 14, Livet i havet.
Søk opptak til vårt nye emne AHKR203! Gjennom forelesninger, seminarer og feltarbeid utforsker emnet kulturelle, historiske, politiske og kreative sider ved miljøet - i lokal, nasjonal og global skala.
I denne nypubliserte kronikk argumenterer vi for at den norske stat må ta mer ansvar for å beskytte naturlige økosystemer ved å stramme inn regelverket om arealbruk i kommunene.
- Vi har undervurdert viktigheten av å ha gode styringsrammer på plass i god tid før store politiske og tekniske revolusjoner, sier jusprofessor Ignacio Herrera Anchustegui. Han forsker på grensene for lov og rett i en tid der utfordringene står i kø og samfunnet må omstille seg raskt.
Nylig arrangerte bærekraftspilotene ved UiB, i samarbeid med innovasjonspilotene ved UiB, Om i Morgen og Klimapartnere Vestland, en såkalt sustainathon. Her tok innovative studenter for seg reelle bærekraftsutfordringer i ulike bedrifter.
I disse dager behandles Norges plan for å følge opp naturavtalen, stortingsmeldinga Norsk handlingsplan for naturmangfold, i Stortinget. Vår forventning til denne planen var at den ikke bare skulle beskrive status for norsk natur, men også ta denne kunnskapen på alvor gjennom å foreslå nødvendige tiltak for å bremse og reversere tap av natur og naturgoder i Norge. Den forventningen ble dessverre... Les mer
25 fremtredende forskere etterlyser kunnskapsbasert handling i denne debattartikkelen, nylig publisert i Khrono.
Tirsdag var ledende forskere, industripartnere og studenter samlet i Universitetsaulaen til havvindkonferansen «Science Meets Industry» – hvor fremtidens løsninger var oppe til diskusjon.
Tidligere vinner av Ugleprisen har ikke fått videre midler til å fortsette, og avrundes i disse dager. – For å håndtere bærekraftsspørsmål må vi tenke tverrfaglig, og da trenger vi også nye modeller for utdanning som fungerer tverrfaglig, sier Jakob Grandin.
Professor emeritus Finn Gunnar Nielsen, tidligere leder ved Bergen Offshore Wind Centre, bidro til etableringen av den første fullskala versjonen av en flytende vindturbin, «Hywind Demo», og har i lang tid arbeidet med mål om å utnytte Norges vindressurser til havs, redusere CO2-utslipp og bekjempe klimaendringene.
I CeSAMs tverrfaglige seminarserie 2024-2025 tar vi tak i store og små spørsmål i skjæringspunktet mellom natur og politikk. Vi tar utgangspunkt i norske forhold, og setter et tverrfaglig søkelys på Norges implementering av naturavtalen. Alle velkomne!
Førsteamanuensis ved Kjemisk institutt, Camilla Løhre, forsker på lagring av grønn energi og verdiskaping fra fornybar biomasse, som del av en "grønn stilling" finansiert over statsbudsjettet.
Ved Det juridiske fakultet har en gjeng miljørettsforskere testet ut VR som virkemiddel for å gjøre forskningen sin tilgjengelig for barn.

Sider