Hjem
Klinisk institutt 1

Nyhetsarkiv for Klinisk institutt 1

Kreftforeningen har nylig delt ut årets midler til kreftforskningsprosjekter. Åtte forskere fra Bergen nådde opp i tildelingen, og deriblant hele tre fra CCBIO.
Kari Strøno Wagner-Larsen disputerte 15.11.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Advanced MRI for developing more personalized treatment strategies in uterine cervical cancer". Avhandlingen omfatter fire studier som viser at både tradisjonelle og avanserte, data-assisterte MR-analyser (radiomics) forbedrer risikovurderingen av pasienter med livmorhalskreft.... Les mer
Sturla Magnus Grøndal disputerte 14.10.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Mechanisms of Immune Dysregulation through AXL Receptor Tyrosine Kinase Signaling in Cancer and Fibrotic Diseases".
Hilde Eide Lien disputerte 13.9.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Single cell expression patterns in endometrial cancer and novel biomarkers for improved treatment".
Austin James Rayford disputerte 11.10.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Studies on the effect of AXL inhibition in non-small cell lung cancer".
Barn av mødre i legemiddelassistert rehabilitering (LAR) har betydelig høyere risiko for å skjele og ha dårligere motoriske ferdigheter enn sine jevnaldrende, viser en ny UiB-studie.
Karen Rosnes Gissum forsvarte 28. juni 2024 sin doktorgradsavhandling «Unveiling the Complexities: Patients’ and Healthcare Providers’ Perspectives on Understanding and Managing Ovarian Cancer» ved Universitetet i Bergen. Dette er et enestående doktorgradsarbeid ved CCBIO som dykker ned i perspektivet til pasientene og helsepersonell, og ikke i et kreftforskningsprosjekt. Forskning på biomarkører... Les mer
Doktorgradsarbeidet til Ole Vidhammer Bjørnstad, som inkluderer tre kommende vitenskapelige publikasjoner, kaster lys over forekomsten av nevrale forløperceller i brystkreft, og interaksjonene mellom nevrale forløper celler og brystkreftceller. Resultatene viser at nerver kan påvirke brystkreft, ved at nerveelementer kan forsterke de aggressive egenskapene til kreftceller. Dette understreker... Les mer
I et nytt doktorgradsarbeid fra CCBIO, av Christiane Helgestad Gjerde, har gruppen utviklet avanserte 3D-modeller av eggstokkreft, også kalt «minisvulster». Disse modellene fungerer som et verktøy for å studere levende kreftceller i laboratoriet. Denne kunnskapen kan føre til ny kreftbehandling og spare tid for pasientene ved å ikke bruke tid på behandling som ikke vil virke.
17.– 19. april 2024 ble forskerskolekurset Brukermedvirkning i medisinsk og helsefaglig forsking gjennomført på Eitri medisinske inkubator-senter – en perfekt ramme for et innovativt kurs med både forskerskolestudenter, forskere og brukerrepresentanter som deltakere. Denne gangen ble kurset utvidet med enda større bredde i fagfelt og organisasjoner, alle med en felles forståelse for at en bred og... Les mer
Aurora Brønstad ved Dyreavdelingen fikk en pris fra Norecopa for sitt arbeid med å videreutvikle forsøksdyrfaget.
Selv om brukermedvirkning i medisinsk forskning ikke var på programmet på CCBIOs 12. årlige symposium, er det et emne CCBIO er interessert i å sette mere på agendaen. Vi tok en prat med en brukerrepresentant som deltok på symposiet, og som også er brukermedvirker i et av våre forskningsprosjekter.
Visste du at UiB koordinerer et europeisk initiativ for å finne årsaken til MS?
Driv - Senter for kvinnehelseforskning åpnet tirsdag 21. mai. Helseminister Jan Christian Vestre fikk æren av å være snorklipper.
Ny forskning fra Universitetet i Bergen retter søkelyset mot viktigheten av god oppfølging av ernæringsstatusen hos de som er lagt inn på sykehus.
En ny undersøkelse gjennomført ved UiB viser at opptil en tredjedel av eldre innlagte har delirium. Kun en liten brøkdel av disse blir diagnostisert med lidelsen.
Ved Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssjukehus er de i gang med en ny studie for å se om en antiviral behandling hjelper mot multippel sklerose (MS).
Kurset "Brukermedvirkning i medisinsk og helsefaglig forskning" ved UiB forener helsepersonell, brukere og forskere. Nå har kurset fått 400 000 i støtte til å videreutvikle konseptet.

Sider