Hjem
Det humanistiske fakultet
Utdanning

Krimdronning dukket opp på forelesning

“Hello Norway! Can you see me?” Den muntre stemmen tilhører Sara Paretsky. Hun er på vei inn i klasserom 304A på Sydneshaugen skole via Skype. Den prisbelønte forfatteren er tema for dagens forelesning i amerikansk krimlitteratur.

Bilde av skype forelesning med forfatter Sara Paretsky
STORFINT BESØK: Forelesningen ble løftet til et nytt nivå da selveste Sara Paretsky dukket opp på Skype. Paretsky er pensum for studentene som har amerikansk litteratur i valgfag.
Foto/ill.:
Janne-Beate Buanes Duke

Hovedinnhold

– Jeg kan aldri finne ut hvor jeg skal se! kommer det fortvilt fra den amerikanske krimdronningen. Vi er på forelesning med Jerry Holt. Han er gjesteprofessor ved UiB dette året, og har amerikansk krimlitteratur som spesialfelt. I dag står forfatterskapet til Sara Paretsky på planen.

«Hjemme hos» Paretsky

Det er selvsagt ikke hverdagskost at forfatterne selv deltar i forelesningene, men Skype har åpnet for nye muligheter.

«Hello Sara! så herlig å se deg!», utbryter Holt begeistret idet hun plutselig dukker opp. Vennlig og smilende, omringet av bøker, fyller hun lerretet foran oss. Vi er så godt som hjemme hos selveste Sara Paretsky.

– Herlig å se dere også!, kommer det entusiastisk tilbake. Hun sitter på kontoret sitt hjemme i Chicago hvor hun er bosatt.

– Som jeg fortalte jobber vi med forfatterskapet ditt denne uken. Vi har lest boken din Fallout og har forberedt noen spørsmål til deg, er du klar for det, spør Holt.

– Absolutt! Jeg skal svare så godt jeg kan, kommer det smilende tilbake. Paretsky ler hjertelig av seg selv mens hun avslører at hun fortsatt ikke helt vet hvor hun skal se.

Stort med Sara! 

Studentene sitter stille og betrakter damen på skjermen. Fallout ligger på de fleste pultene og det noteres flittig. Paretsky deler sjenerøst og engasjert sine tanker og refleksjoner om litteratur, politikk og aktuelle saker som hun er opptatt av. Hun får spørsmål om alt fra handlingen i Fallout, til hvordan hun har bygget opp karakterene, til hennes eget liv og noen ganger helt ned til små detaljer i teksten.

Studentene er godt forberedt og legger ikke skjul på hvor stort det er å få møte henne.

– Jeg kan nesten ikke tro at Jerry har klart å få henne med på Skype. Sara Paretsky liksom! Prisbelønnet krimdronning, og plutselig er hun en del av forelesningen vår, sier Tonje Gjesdal oppglødd. Studievenninnen Hanne Trømborg stemmer i, minst like begeistret: -Jeg kommer ikke over hvor herlig hun er. Så jordnær og åpen. Svarte på alt vi spurte om. Det er virkelig imponerende at hun ville brukte sin tid på oss.

Både Hanne og Tonje er studenter ved lektorutdanningen ved HF og har valgt master i engelsk som fordypning.  Krim og skjønnlitteratur er favoritt hos begge. Det var derfor ingen tvil om at valgfaget måtte bli amerikansk krimlitteratur. Jerry Holt har løftet studiehverdagen til et nytt nivå. I følge studentene har han en formidlingsevne av de helt sjeldne.

– Forelesningene hans er noe helt for seg selv. Han er så engasjert. Jeg tenker på han som en sånn lærer som jeg drømmer om å kunne bli selv en dag, forteller Hanne.

Tonje forteller at hun synes det er befriende å ha en foreleser som varierer undervisningen og ikke alltid bruker power point.

– Jeg lærer mye av å høre når han forteller. Men han stiller krav til oss også. Vi kan ikke komme uforberedt. Da blir han skuffet, sier Tonje, men legger raskt til at hun kan forstå det.

– Når han legger så mye arbeid ned i forelesningene er det jo ikke så rart at han har sine forventninger til oss. Han vil jo at vi skal lære mest mulig. Rosen sitter løst og det er ingen tvil om at den amerikanske gjesteforeleseren har satt sine spor.

Givende å forelese

I tillegg til å være professor og foreleser har Jerry Holt skrevet og utgitt flere bøker. The Killing of Strangers er en kriminalroman basert på den beryktede skyte episoden ved Kent State Universitetet I 1970. Holt har også skrevet for teater og utgitt flere bøker innenfor sakprosa. For øyeblikket jobber han med en oppfølger til The killing of a stranger. Boken har arbeidstittel The Big Forever og er et mysterium som foregår rundt et kjernekraftanlegg. Holt forteller at han kan overføre mye av arbeidet han gjør som forfatter til undervisningen.

– Når jeg gjør research til bøkene lærer jeg mye som jeg også bruker når jeg underviser. På en måte kan du si at jeg er forfatter hele tiden. Når jeg ikke skriver tenker jeg på hva jeg skal skrive, eller jobber med manus på andre måter, forteller Holt. Men selv om skriving er viktig trives han også veldig godt i jobben som foreleser.

– Jeg synes det er veldig givende å undervise. Dette året har jeg fått en fantastisk mulighet til å bli kjent med studenter som har litt andre syn og oppfatninger av ting enn de jeg møter hjemme. Det synes jeg er spennende, sier Holt. Han er her sammen med konen, som også er forfatter.

Er det stor forskjell på amerikanske og norske studenter?

– Både ja og nei. Jeg tror den største forskjellen er at de norske studentene jeg har møtt stiller veldig godt forberedt til undervisningen. De kommer til timene og har lest det som er satt opp på planen. Det gjør at vi kan få til mange fine samtaler om forfatterne, sier Holt. Han bruker den såkalt historisk-biografiske metoden når han underviser. Forelesningene dreier seg rundt den enkelte forfatter og livet deres. Forfatterne selv er utgangspunktet for å forstå forfatterskapet og tekstene de analyserer.

Fan av Staalesen

Holt har sørget for at studentene har fått møte to krimforfattere i forleseningen. I tillegg til Paretsky har også vår egen Gunnar Staalesen vært på besøk.

– Det var veldig gøy for både studentene og meg, sier Holt.

Han hadde lest flere av bøkene til Staalesen før han kom til Bergen, og da han kom hit tok han like godt kontakt med han.

– Jeg er stor fan av bøkene til Gunnar Staalesen og har også sett noen av filmene. Jeg ble derfor veldig glad da han sa han ville komme på forelesning tidligere i høst, sier Holt.

Han har undervist i 50 år og har funnet sin måte å skape samhold i klassene han underviser.

– Jeg ser på hver klasse som sitt eget lille samfunn. Det handler om å legge til rette for et trygt og godt læringsmiljø. Jobben min er å sette hver tekst inn i sin historiske og biografiske sammenheng. Dette er et verktøy som studentene kan bruke som utgangspunkt for å finne sin egen vei til å analysere og forstå tekstene. Kanskje ender vi opp med samme konklusjon, kanskje ikke. Det er erfaringene vi gjør på veien som betyr noe, sierJerry Holt.