Senter for sammensatte sykdommer og aldring (CC.AGE)
Med generøs støtte fra Trond Mohns forskningsstiftelse og Universitetet i Bergen ble Senter for sammensatte sykdommer og aldring (CC.AGE) etablert av SEFAS i løpet av 2024. Her undersøker vi om bruk av ny persontilpasset teknologi kan forbedre livene til hjemmeboende eldre med sammensatte sykdommer.
![Elderly lady with a tablet and headphones.](https://www.uib.no/sites/w3.uib.no/files/styles/content_main/public/media/cc.age_modell_hodetelefoner.png?itok=XPHwzHkq×tamp=1717596184)
Hovedinnhold
Omsorg og helsetjenester for den stadig større gruppen av eldre med kroniske og komplekse sykdommer (CCC) er en stor utfordring i samfunnet i dag. De fleste eldre ønsker ikke å leve sine siste år i institusjon. Forskning har gjentatte ganger vist at de ønsker å bo selvstendig hjemme så lenge som mulig. De neste årene vil andelen eldre i befolkningen øke betydelig, og det er urealistisk at antall helsearbeidere vil øke tilsvarende. Tiden er inne for et paradigmeskifte i norsk eldreomsorg.
Hovedmålet med CC.AGE er å forbedre bosituasjonen for eldre med kroniske og komplekse sykdommer slik at de kan leve trygt og selvstendig hjemme med god livskvalitet. Samtidig har CC.AGE som mål å støtte pårørende og kommunalt helsepersonell.
For å oppnå dette tar vi sikte på å:
- utvikle, iverksette og vurdere effekten og kostnadseffektiviteten til en forskningsbasert digital plug-and-play-mobilplattform (ALIVE) som samler utvalgte teknologier for bruk hjemme.
- identifisere tradisjonelle omsorgsområder som kan erstattes av digital støtte.
- utforske nytten av eksisterende teknologier og bidra til utvikling av nye, brukervennlige produkter.
- utføre samfunnsøkonomiske analyser.
- bidra til utforming og utprøving av et sosialt bomiljø.
Tverrfaglig team
CC.AGE innebærer omfattende samarbeid mellom mange forskjellige fagområder, som medisin, ernæring, systemvitenskap, kunstig intelligens, programvareutvikling, økonomi og etikk. Dette bygger på eksisterende kunnskap, brukerinvolvering og metodeekspertise. En partner fra privat sektor som har ekspertise på e-helseplattformer, Youwell, utvikler plattformen ALIVE i tett dialog med forskere og brukere, og vi samarbeider med Bergen kommune. Vi samarbeider også med andre sterke vitenskapelige miljøer på Det medisinske fakultet, UiB, blant andre Senter for ernæring og Bergen senter for etikk og prioritering (BCEPS). Andre lokale samarbeidspartnere er EITRI innovasjonsenter for helse og medisin samt Alrek helseklynge.
Internasjonale samarbeidspartnere inkluderer kollegaer fra Tohoku University (Japan), Yale University (USA), Harvard McLean Hospital (USA), Massachusetts Institute of Technology (MIT, USA) og Leiden University (Nederland).
Organisering i arbeidspakker
Tilnærmingen til CC.AGE er tverrfaglig og omfatter ulike arbeidspakker (WP-er). Den sentrale aktiviteten vil være en 12-måneders randomisert kontrollert studie (RCT) for å utforske effekten og kostnadseffektiviteten av den persontilpassede ALIVE-plattformen hos hjemmeboende eldre med kroniske og komplekse sykdommer. WP 1, 3 og 4 gir kunnskap som det bygges videre på i WP 5 og 6. WP2, etikk, støtter alle aspekter av arbeidet. Administrasjonen av CC.AGE faller inn under WP7.
![Graphics illustration of the workpackages.](https://www.uib.no/sites/w3.uib.no/files/styles/content_main/public/cc.age_ill._1.jpg?itok=cQouiVrE×tamp=1736754195)
WP1: e-Delphi
En Delphi-prosess er en vitenskapelig metode som søker å utvikle konsensus om et tema basert på intervjuer med eksperter. I en e-Delphi er prosessen digital (Delphi Method Software (https://www.edelphi.org/). Prosessen ledes av postdoktor Zoya Sabir. e-Delphi vil ta opp flere spørsmål knyttet til det overordnede temaet om teknologibruk i eldreomsorgen, og vil bli gjennomført via elektronisk kartlegging gjennom 2–3 runder. Her benytter vi oss av ekspertise innen teknologi, innovasjon, kunstig intelligens og sosiale bomiljøer fra SEFAS sitt internasjonale nettverk. Ekspertpanelet vil bli rekruttert fra ulike miljøer, blant annet Bergen kommune og NET4Age-Friendly, en COST Action (CA19136) som har som mål å etablere et internasjonalt og tverrfaglig forskernettverk for å fremme etablering og implementering av aldersvennlige bomiljøer. I tillegg vil eksperter bli rekruttert fra flere av våre samarbeidende universiteter, inkludert Harvard (USA), Yale (USA), Tohoku (Japan) og Leiden (Nederland).
WP2: Etikk
Denne arbeidspakken omhandler etisk beslutningstaking og består av praktiske og teoretiske aspekter for å sikre høy etisk standard gjennom alle arbeidspakkene, samtidig som vi har et system for identifisering og vurdering av nye etiske utfordringer som vil oppstå underveis. WP2 ledes av professor Bettina S. Husebø og er i samarbeid med Bergen senter for etikk og prioritering (BCEPS). Justin Haugland-Pruitt startet i oktober 2024 og er ph.d.-kandidat i denne arbeidspakken, med ph.d.-prosjektet “Ethical assessment of technology and artificial intelligence for the care of older adults”. Han vil jobbe med å utforske og evaluere etiske og regulatoriske utfordringer knyttet til alle de andre arbeidspakkene etter hvert som prosjektet utvikler seg, både praktisk og teoretisk. Arbeidet med etiske overveielser har startet i form av et bidrag til en bok om “Neuropsychology in the Age of Digital Health: Explorations, Applications, and Practical Implementations”, med redaktørene Sara Weisenbach og Shifali Singh, Harvard McLean Hospital. Vi samarbeider om kapittel 12: “Ethical Challenges”.
WP3: Ernæring
Ernæring er avgjørende for god helse og funksjon, spesielt for eldre. Klinisk ernæringsfysiolog og postdoktor Zoya Sabir startet i mai 2024 og skal i samarbeid med professor Jutta Dierkes (Senter for ernæring) undersøke matforsyningen til hjemmeboende eldre og hvordan dette påvirker ernæringsstatus, aktiviteter, livskvalitet og generell helse. Dette vil innebære en omfattende kartlegging av mat- og måltidstjenester med vekt på kostnad, tilgjengelighet og brukervennlighet for prosjektets målgruppe. Arbeidspakken har også fokus på hydrering, som ofte er kritisk viktig hos eldre samtidig som det er vanskelig å måle. En pilotstudie blant friske voksne pågår for tiden for å vurdere ytelsen til en nyutviklet sensor for hydrering. Funnene fra pilotstudien vil bli brukt til å vurdere valg av metoder for måling av hydrering hos eldre med kroniske og komplekse sykdommer. I tillegg vil ph.d.-kandidat Annelise Elde, klinisk ernæringsfysiolog, starte våren 2025 og vil jobbe med både kvantitative og kvalitative kostholdsdata.
WP4: Proof of concept (pilotstudier)
Nye teknologier må testes og valideres før de kan implementeres i klinisk praksis. Denne arbeidspakken ledes av overlege og professor Line Iden Berge og skal vurdere om ulike typer teknologi er egnet for hjemmeboende eldre. En viktig del av arbeidet er å utvikle og teste et digitalt psykoedukasjonsprogram som gir informasjon og praktiske oppgaver knyttet til somatisk og psykisk helse (psykoedukasjon er en behandlingsform hvor pasienter og deres pårørende får kunnskap og informasjon omkring en spesifikk diagnose). Ph.d.-kandidat Lisa Aaslestad startet i september 2024 med sitt doktorgradsprosjekt «Relationships between psychosocial activities, physical activities and sleep in healthy older adults». Prosjektet skal utvikle og pilotteste et digitalt program som skal bidra til bedre søvn hos eldre. Endring i søvn vil bli testet med ulike typer søvnsensorer i tillegg til tradisjonelle spørreskjemaer.
WP5: ALIVE-plattformen
ALIVE-plattformen integrerer testingen og erfaringene fra de tidligere arbeidspakkene i et format som vil passe på et nettbrett. Denne arbeidspakken ledes av postdoktor og systemingeniør Monica Patrascu. I samarbeid med Youwell vil vi utvikle en modulær, digital plug-and-play mobilplattform (ALIVE) med fem komponenter: kjerneapplikasjon, sensorenheter, intervensjonsmoduler, menneske-maskin-grensesnitt og brukerapper. CC.AGE benytter kunnskapsbasert kunstig intelligens (f.eks. fuzzy, Bayesian), noe som innebærer at systemene etterligner måten mennesker tar logiske beslutninger på, og dette gjøres på en slik måte at rasjonalet kan forstås av brukeren. Den kunstige intelligensen tar også i bruk mekanismer for å sikre overholdelse av etiske, moralske og juridiske perspektiver. ALIVE-plattformen vil samhandle med den fysiske verden gjennom sensorer. Utvikling, testing, validering og evaluering av all automatisering i prosjektet vil bli utført ved hjelp av etablerte metoder fra reguleringsteknikk og systemteori, med spesiell oppmerksomhet på stabilitet, robusthet og pålitelighet. Sensorer (Garmin Venu 3S, Somnofy) vil gi plattformen informasjon om helsestatusen til brukeren og plattformen vil deretter foreslå tiltak basert på denne informasjonen. Disse tiltakene vil bli levert basert på individuell vurdering av brukerens komplekse sykdomsbilde samt brukerens preferanser. Mer ekspertise i programvareutvikling, postdoktor Asmat Ullah og ph.d.-kandidat Shivam Pandey, er hentet inn og vil begynne arbeidet tidlig i 2025.
![Graphics for the ALIVE platform.](https://www.uib.no/sites/w3.uib.no/files/styles/content_main/public/cc.age_ill._2.png?itok=wODWmyFp×tamp=1736754364)
WP6: En randomisert kontrollert studie med blandet metode (mixed method RCT)
Effekten av ALIVE-plattformen vil testes i en randomisert kontrollert klinisk studie, ledet av professor Bettina S. Husebø. Vi vil inkludere eldre hjemmeboende i Bergen kommune med minimum to kroniske sykdommer, og trekke tilfeldig hvem som skal bruke ALIVE-plattformen i seks måneder for å jobbe mot et egendefinert mål, for eksempel være mer fysisk, mentalt eller sosialt aktiv, bedre søvn, bedre ernæring etc. Etter ni måneder vil vi undersøke om plattformen støttet deltagerne i denne prosessen.
WP7: Prosjektledelse og koordinering
WP7 omfatter ansettelsesprosesser, den generelle ledelsen av prosjektet, og formidlingsarbeid med vitenskapelige presentasjoner, samfunnsengasjement og populærvitenskapelig formidling. Prosjektet ledes og koordineres av professor Bettina S. Husebø.
Samfunnsmessig betydning
Forskningen fra senteret vil kunne føre til større kapasitet for offentlige helsetjenester, med revolusjonerende støtte for den enkelte brukers mentale og fysiske helse, sikkerhet og livskvalitet. Samtidig vil forskningen bedre kostnadseffektiviteten i helsetjenestene til eldre og gi trygghet til brukernes pårørende.
Foreløpige høydepunkter
Senteret startet 1. februar 2024, og SEFAS holdt åpningsseremoni for CC.AGE i Universitetsaulaen 1.oktober 2024. Prosjektets enorme rekkevidde og tverrfaglighet ble vist frem gjennom flere innsiktsfulle bidrag fra våre nasjonale og internasjonale kolleger og samarbeidspartnere. Høydepunktene i programmet inkluderte et interessant foredrag av Dr. Ipsit Vahia og Catharyn Gildesgame fra Harvard University med tittelen “Medical Center’s Partnership to Support Older Adults’ Needs”, etterfulgt av et engasjerende og inspirerende foredrag om “Successes in Aging” av professor Heather Allore fra Yale School of Medicine. I tillegg inntok våre CC.AGE-samarbeidspartnere scenen for å fortelle om de spesifikke arbeidspakkene i prosjektet. CC.AGE-åpningen var svært vellykket og demonstrerte at det er viktig med av personlig engasjement og samarbeid på tvers av disipliner.
Videreutvikling av CC.AGE: For å sikre bedre fysiske bomiljø til eldre og for å ha et godt testområde for ALIVE-plattformen, har SEFAS søkt Norges Forskningsråd om et Senter for Forskningsdrevet Innovasjon, BetterAge. Dette prosjektet et utviklet sammen med industripartnere og offentlige partnere, inkludert CG Rieber Eiendom og Bergen, Sauda og Tysvær kommuner. Vår søknad gikk videre til runde 2, og endelig avgjørelse forventes høsten 2025.
Et annet spennende resultat er at vårt samarbeid med Vitalthings (NO), Mentech (NL) og Sara Robotics (NL) resulterte i finansiering av prosjektet Emotion-Intelligent Robot System for People with Impaired Cognition (EI ROBOT) fra EU-programmet Eureka Eurostars.