Hjem
Senter for alders- og sykehjemsmedisin
Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI)

BetterAge

Hvordan kan vi organisere sosiale, rimelige og bærekraftige bomiljøer for den økende gruppen eldre? BetterAge SFI-initiativet ved Universitetet i Bergen vil svare på dette ved å designe en ny modell som styrker selvstendige liv- og bomiljø fra vugge til grav.

gruppe med eldre som har det hyggelig
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Dette er et foreslått Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) for Norges forskningsråds utlysning i 2024-2025. 

Hovedutfordringer og mål:  

Etter hvert som vi blir eldre, avtar fysiske, psykiske og sosiale evner gradvis: multisykdom og behovet for kostbar og ressurskrevende langtidspleie er virkeligheten for mange. Det finnes ingen systematisk norsk ikke-institusjonell levemodell for sunn aldring, selv om infrastrukturen og teknologien er tilgjengelig.

BetterAge adresserer disse langsiktige behovene i skjæringspunktet mellom konstruksjon, by- og landplanlegging, digitalisering og helsetjenester, for å bidra til å forme den voksende sektoren av teknologidrevne aldersvennlige miljøer.

Better Age vil designe en ny modell som styrker selvstendige liv- og bomiljø for eldre voksne gjennom hele livet. Vi vil inkludere tre pilotkommuner i Bergen, Tysvær og Sauda. 

Forventede utfall: 

  • Våre industripartnere vil utvikle forskningsdrevne produkter som fører til EMA/FDA-godkjenninger. 

     
  • Nye produkter og en levestandard for eldre voksne (skandinavisk modell) vil ha økonomiske fordeler for samfunnet.

     
  • Forebyggende tiltak reduserer risikofaktorer for livsstilsrelaterte sykdommer. Eldre voksne vil leve lenger og selvstendig hjemme (til og med dø der), og utsette uformell/formell omsorg og institusjonalisering. 

     
  • Internasjonal utveksling vil øke forskningsaktiviteter, publikasjoner, spinoff og ytterligere finansiering. Forskere og industripartnere vil få opplæring i innovasjonsledelse, IPR og utvikle internasjonale karriere. 

     

  • Det skal etableres en forskerskole i eldreomsorg og innovasjon i tillegg til masterprogram. Norge vil tjene direkte på reduserte offentlige kostnader, kommersialisering og bærekraft. Den sunne aldringsdimensjonen vil bringe med seg et internasjonalt fokus for utviklere, designere og helseteknologieksport. Erfaring vil være avgjørende for en ny tankegang og beredskap for aldring.

BetterAge vil engasjere et bredt spekter av norske interessenter: eldre voksne og deres familier, felles bomiljø (f.eks. studenter, naboer), helseteknologiindustrien, byggebransjen, forskere, helsepersonell, nasjonale myndigheter og andre interesserte parter.

Vår tilnærming vil ikke bare fokusere på å dele informasjon, men også på å fremme samarbeid, samhandling og utveksling av kunnskap på tvers av sektorene.

Forskning, innovasjon og utdanning:

BetterAge vil engasjere et bredt spekter av norske interessenter: eldre og deres familier, bofellesskap (f.eks. studenter, naboer), helseteknologiindustrien, byggebransjen, forskere, helsepersonell, nasjonale myndigheter og andre interesserte parter.

Vår tilnærming vil ikke bare fokusere på å dele informasjon, men også på å fremme samarbeid, samhandling og utveksling av kunnskap på tvers av sektorene.

Vi vil designe et modulært utdanningsprogram rettet mot akademia, industri og offentlig sektor, for å øke kompetansen og ferdighetene i sektorene, distribuert gjennom opplæringsverksteder, masterkurs og profesjonelle organisasjoner.

Vi ser for oss minst 10 doktoravhandlinger, samt bøker (monografier, flerkapittel, oppslagshåndbøker, veiledere, etc.). I tillegg vil vi utføre vitenskapelig formidling på relevante internasjonale konferanser, både gjennom muntlige presentasjoner og postere.

I samarbeid med UiB FERD karrieresenter skal doktorgradsstipendiater og postdoktorer utdannes i innovasjonsledelse og IPR. Samtidig vil industriingeniører få opplæring i å utvikle produkter med brukerinvolvering. Alt dette vil øke forsknings- og innovasjonskompetansen.

BetterAge vil gi grunnlag for å søke om en PhD forskerskole i eldreomsorg og innovasjon sammen med Eitri Medical Incubator. Her vi vil tilby forsknings- og industribasert utdanning der nybegynnere kan lære av eksperter. Fra nåværende masterprogram ved UiB (f.eks. Helse og samfunn) og NTNU, skal vi rekruttere og lære opp designere av et mer aldersvennlig samfunn. Dessuten vil BetterAge-opplæringen av helsepersonell i innovativ, smart helseteknologi være avgjørende for å forbedre kompetansen og opprettholde en dyktig arbeidsstyrke.

Budsjett

175 million NOK.