EI ROBOT-prosjektet
I samarbeid med Vitalthings (NO), Mentech (NL) og Sara Robotics (NL) har vi etablert forskningsprosjektet Emotion-Intelligent Robot System for People with Impaired Cognition (EI ROBOT), Prosjektet har finansiering fra EU-programmet Eureka Eurostars, Norges forskningsråd og Netherlands Enterprise Agency.
Hovedinnhold
Den europeiske og globale befolkningen blir eldre, noe som fører til en økning i aldersrelaterte sykdommer som for eksempel demens og påfølgende utfordringer for helsevesenet. Forverring av kognitive funksjoner hos den enkelte pasient kombinert med mangel på helsepersonell er krevende, og ofte resulterer dette i ensomhet, depresjon og angst. Roboter er en spennende mulighet for å støtte beboerne på sykehjem i daglige rutiner og lette arbeidsmengden til helsepersonellet. Robotikk som kan gjenkjenne følelser kalles emosjonell intelligent (EI), og slike tiltak kan raskt og enkelt tilpasses personlige preferanser og beboernes kognitive evner.
Emosjonell-intelligent robotsystem
Målet med EI ROBOT er å utvikle et emosjonell-intelligent robotsystem for å forbedre trivselen til personer med demens eller med andre kognitive funksjonshemminger og som bor på sykehjem, gjennom persontilpasset interaksjon samtidig som de støtter omsorgspersonellet. Den intelligente robotløsningen bruker avansert sensorteknologi, kunstig intelligens og persontilpassede tiltak. Systemet vil overvåke beboernes fysiologiske tilstand i sanntid ved hjelp av ikke-intrusive sensorer, og deretter bruke dataene til å estimere de emosjonelle tilstandene av agitasjon og apati. Roboten vil utføre skreddersydde tiltak som passer til den enkelte brukeren, dette kan gi mindre symptomer og redusere arbeidsbelastningen på omsorgspersonene.
For å oppnå dette vil vi jobbe med følgende delmål:
- Avansert sensorteknologi: Implementere bruk av ikke-intrusive sensorer for å overvåke beboernes fysiologiske og emosjonelle tilstander i sanntid inkludert målinger av hjertefrekvens, respirasjon og stressnivå.
- Følelsesgjenkjenning gjennom kunstig intelligens (KI): Utvikle KI-algoritmer som kan registrere og tolke beboerens følelsesmessige tilstand, og kombinere data fra flere sensorer for en mer omfattende analyse.
- Persontilpassede tiltak: Utvikle persontilpassede protokoller for ikke-farmakologiske tiltak basert på beboerens emosjonelle og fysiologiske tilstand. Disse tiltakene vil roboten igangsette umiddelbart.
- Etikk, validering og aksept: Oppretthold etiske hensyn gjennom godkjenning fra eksperter og pålitelige KI-prinsipper, og evaluere hvorvidt roboten blir akseptert av beboerne.
Team
Forskningsgruppen i SEFAS er tverrfaglig og ledes av Monica Patrascu. Bettina S. Husebø og Line I. Berge bidrar med sin kompetanse innen eldreomsorg, spesielt for personer med demens. Finn Patrick Nilsen er brukerrepresentant for dette prosjektet. Teamet vil få selskap av en forsker med klinisk bakgrunn i 2025.
Samfunnsmessig betydning
Resultatene fra EI ROBOT vil gi verdifull kunnskap om følelsesgjenkjenning via sensorteknologi, persontilpassede tiltak uten bruk av medisiner, og hvilken effekt dette vil ha på både brukere og personale. Ved å bruke en tilnærming med flere moduler har det emosjonsintelligente robotsystemet et stort potensial for ulike brukstilfeller og situasjoner, både på sykehjem og for hjemmeboende eldre.
Nåværende status
Prosjektet startet i august 2024. I første fase av prosjektet utvikles brukerbetingelsene og de tekniske spesifikasjonene.