Hjem
Senter for alders- og sykehjemsmedisin
Forskning

LIVE@Home.Path

En innovativ og tverrfaglig studie med fokus på å bedre omsorgen for hjemmeboende med demens. Prosjektet er nå under avslutning, og noe arbeid gjenstår med de siste resultatene og publikasjonene.

Velferdsteknologi
Foto/ill.:
Grete Reimers

Hovedinnhold

Over 70 000 personer i Norge har demens, og en betydelig økning er forventet de neste årene. Mer enn halvparten av disse bor i eget hjem. Demens er en hjernesykdom som kjennetegnes av kognitiv svikt og nedsatt funksjon i dagliglivet. Sykdomsforløpet gjør at disse har stadig økende behov for hjelp og støtte fra pårørende og offentlige helsetjenester.

Det er behov for å utvikle bedre og målrettede tilbud for denne gruppen, både for å øke kvaliteten på tjenestene, ta vare på pasientenes verdighet og sikkerhet, men også for å redusere byrden for pårørende og behovet for sykehjemsplass.

Det er gjort forsøk på å imøtekomme disse problemstillingene og gode tiltak er opprettet. Samtidig viser kompleksiteten i feltet og variasjonen i individuelle behov at isolerte enkelttiltak ikke er nok.

Hva er viktig for DEG?

Med utgangspunkt i spørsmålet «Hva er viktig for DEG?» ble det gjennom prosjektet gitt undervisning, kombinert med støtte fra frivillige og bruk av teknologiske løsninger. Samtidig ble det arbeidet med styrket tverrfaglig samarbeid gjennom undervisning og støtte for fastleger og hjemmesykepleie.

Som en del av prosjektet ble det gjennomført en rekke studier for å øke kunnskapen om problemstillinger knyttet til hjemmeboende personer med demens. Gjennom kvalitative intervjuer ønsket vi å få vite mer om hva denne gruppen tenker om sin egen situasjon, om det å motta hjelp og hva som er viktig for dem i hverdagen – nå og i tiden fremover.

Informasjon for deltakere og frivillige i studien. 

Informasjon om telefonintervju med pårørende om Covid-19 som tillegg til LIVE@Home.Path

Til hjelp for fremtidige helsetjenester

Vi er nå i ferd med å sammenfatte de siste resultatene fra prosjektet, og målet er at de samlede resultatene vil ha betydning for helsetjenestene som tilbys til demenspasienter og deres familier.

Forskningsresultater fra LIVE@Home.Path

I artiklene våre kan du lese om forskningsresultatene vi har funnet hittil i LIVE@Home.Path. Flere artikler er under publisering, og legges til så snart de er klare. 

Impact of COVID-19 restrictions on behavioural and psychological symptoms in home-dwelling people with dementia: A prospective cohort study (PAN.DEM)

The compound role of a coordinator for home-dwelling persons with dementia and their informal caregivers: qualitative study

"Less Is More: The Impact of Deprescribing Psychotropic Drugs on Behavioral and Psychological Symptoms and Daily Functioning in Nursing Home Patients. Results From the Cluster-Randomized Controlled COSMOS Trial." 

LIVE@Home.Path—innovating the Clinical Pathway for Home-dwelling People with Dementia and Their Caregivers: Study Protocol for a Mixed-method, Stepped-wedge, Randomized Controlled Trial.

Factors associated with access to assistive technology and telecare in home-dwelling people with dementia: baseline data from the LIVE@Home.Path trial.

The consequences of COVID-19 lockdown for formal and informal resource utilization among home-dwelling people with dementia: results from the prospective PAN.DEM study. 

Which factors increase informal care hours and societal costs among caregivers of people with dementia? A systematic review of Resource Utilization in Dementia (RUD).

Age and emotional distress during covid-19: Findings from two waves of the norwegian citizen panel. 

Access to and interest in assistive technology for home-dwelling people with dementia during the COVID-19 pandemic (PAN.DEM)