Hjem
Forskning

Nyhetsarkiv for Forskning

Førsteamanuensis Marc Vaudel og professor Linda Gröning ved Universitetet i Bergen er tildelt hver sitt ERC Consolidator Grant.
– Mye av det de gjorde på nett handlet om guttegjengen, sier UiB-forsker John Magnus Dahl.
Helseteknologiselskapet Nordic NeuroLab, med tette bånd til UiB, ble nylig tildelt internasjonaliseringsprisen "Villsauen" av Bergens Næringsråd og Vestland fylkeskommune. – En sjelden suksesshistorie, sier professor og aksjonær Karsten Specht ved Det psykologiske fakultet, UiB.
Universitetet i Bergen er vitenskapelig rådgiver på ny Netflix-serie om havene våre. Serien «Our Oceans» har premiere onsdag 20. november.
Med støtte frå EU går forskarar ved Universitetet i Bergen i gang med eit stort tverrfagleg prosjekt for å hjelpe samfunnet med å handtere truslar knytt til pollinatornedgangen.
Åslaug Ommundsen ved Universitetet i Bergen og tre nordiske forskningspartnere er tildelt ERC Synergy Grant for å kartlegge hvordan bøker og intellektuelle nettverk formet Nord-Europa mellom år 1000 og 1500.
Med utgangspunkt i et langvarig samarbeid mellom Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus, arbeider Kamal Mustafa, Cecilie Gjerde og teamet i forskningsgruppen Styrt vevsbygging og regenerasjon med initiativet SFI PRIME. Målet er å revolusjonere metoder for å reparere skadet vev ved å bruke stamceller til å skape nytt bein- og hudvev.
Ny studie viser at høye mengder av biomarkøren troponin i blodet tre måneder etter utskrivelse fra sykehuset er koblet til økt risiko for død og reinnleggelse for hjertesykdom, også hos pasienter uten hjerteinfarkt.
UiB og Trond Mohn Forskningsstiftelse samarbeider om å karriereprogrammet som ruster forskere for en karriere som toppforskere. Denne høsten fikk deltakerne ny innsikt i temaet Artificial Intelligence in Research.
Et stort internasjonalt prosjekt om ungdommers politiske og samfunnsmessige engasjement undersøker deres forhold til lokalpolitikk og deltakelse.
Forskere ved Universitetet i Bergen har oppdaget et hittil ukjent fenomen med gammastråling i tordenstormer. Funnene, publisert i Nature i dag, viser at gammastråling fra tordenskyer er mer kompleks og dynamisk enn tidligere antatt.
Kjemisk institutt får forskningsrådsfinansiering til ny nasjonal forskningsinfrastruktur for robotisering innen kjemisk eksperimentering.
Fagmiljøer ved Universitetet i Bergen får over 470 millioner til å etablere eller oppgradere viktige kjernefasiliteter og datainfrastrukturer. – En anerkjennelse av UiB som forskningsuniversitet, sier viserektor.
UiB-forsker Karl Magnus Laundal har utviklet algoritmen som skaper kartene EZIE-satelittene genererer når jordens magnetfelt for første gang skannes på en helt ny måte.
Det femte arrangementet i Ocean Futures 2030-serien var et samarbeid mellom UiB og Frankrikes ambassade til Norge for å diskutere økt kunnskap om havet på tvers av sektorer. Se opptak fra arrangementet her.
Lege og Forsker Grand Prix-kandidat Julie Andrea Dybvik forsker på hvordan bruk av 3D-modeller utviklet med kunstig intelligens kan gi en mer presis og nøyaktig tolkning av MR-bilder. Dette kan bety en mer treffsikker behandling for kreftpasienter.
– Ikke i noen andre deler av landet enn i Oslo er det et flertall for dette, sier Ingrid Kvåle Faleide, som forsker på folks holdninger til ulike fornybare energikilder.
Førsteamanuensis Mali Husby Rosnes arbeider med å øke farten på kjemiske reaksjoner, blant annet til produksjon av medisiner, gjødsel til matproduksjon, og utvikler mer effektive solceller. Sånn bidrar hun til å redde verden med sin realfaglige kunnskap.

Sider