Hjem
Polyfon kunnskapsklynge for musikkterapi
Forskingsstøtte

Forskingsstøtte til kor og velferdsteknologi

Hver vår og høst deler Polyfon ut forskingsstøtte. Nå er det klart hvilke prosjekt som har fått tildeling våren 2025! Midlene skal brukes til forsking på skolekor, ansattkor, og bruken av musikkterapeutisk velferdsteknologi.

Mange lyspærer
Foto/ill.:
unsplash.com

Hovedinnhold

Prosjektsøknadene er som vanlig vurdert av en ekstern vitenskapelig komité. Polyfon gratulerer alle som har fått tildeling! Vi gir her en kort oppsummering av hvilke prosjekt som har fått støtte (tekst hentet fra søknadene):

1. Ansattkor for bedre ansatthelse i Glasblokkene - utvidet søknad

Ansvarlig klyngedeltaker: Helse Bergen

Prosjektleder: Musikkterapeut Merethe Wolf Lindvall

Tildeling: kr. 35.000,-

Ansattkoret i Glasblokkene fikk Polyfon-tildeling høsten 2024, med en oppfordring om å søke ytterligere støtte for videreutvikling. Korprosjektet har vært drevet siden september 2024 og ansattkoret har fått mange nye medlemmer og hatt en flott utvikling siden oppstart.

Prosjektperioden utvides nå til januar 2026. Det vil brukes mer tid på å bearbeide dataene som blir samlet inn i løpet av våren, samt å utvide datainnsamling ved å undersøke hvilken effekt koret har på ansatte som lytter til det. Oppdaterte forskingsspørsmål er nå

  1. Hvordan opplever ansatte i Glasblokkene å delta i et ansattkor?
  2. Kan deltakelse i et ansattkor ha betydning for trivsel, arbeidsglede og samhold på arbeidsplassen?
  3. Hvordan opplever ansatte i glasblokkene å lytte til korets fremførelser?

Med utvidede midler blir det mulig å gå mer i dybden på tematikken og man kan studere effekten over en lengre tidsperiode.

2. Mindre ensom med musikk. Musikkterapeutisk velferdsteknologi for hjemmeboende eldre

Ansvarlig klyngedeltaker: Høgskulen på Vestlandet

Prosjektleder: Førsteamanuensis Mariya Bikova

Tildeling: kr. 88.000,-

Målet er å utvikle et forskningsprosjekt som utforsker bruk av musikkterapeutisk velferdsteknologi for å motvirke ensomhet blant kognitivt friske hjemmeboende eldre.

Polyfon forskingsstøtte vil brukes til å samle et tverrfaglig miljø som sammen kan utvikle en større prosjektsøknad om eksternfinansiering. For å utforske effektene av bruk av musikkterapeutisk velferdsteknologi på individnivå ønsker søker å se nærmere på brukernes opplevelser av bruk av musikk og bilder, men også på hvordan de som bistår brukeren i å lage spillelistene opplever prosessen. Polyfon-midler vil brukes nettopp for å utvikle arbeidspakker til å organisere dette arbeidet. 

Prosjektet er tverrfaglig og kombinerer innsikter fra ulike fag og disipliner i studiet av musikk som en form for sosial omsorg for hjemmeboende eldre, i tillegg til at den inviterer til samarbeid mellom offentlig, frivillig og privat sektor. 

3. Møhlenpris skolekor – om barnas perspektiver og ringvirkninger

Ansvarlig klyngedeltaker: Universitetet i Bergen, Griegakademiet

Prosjektleder: Postdoktor Maren Metell

Tildeling: kr. 39.868,-

Møhlenpris skolekor er et nystartet kor som ble stiftet våren 2024 av foreldre på Møhlenpris. Koret er gratis, åpent for alle og finner sted i SFO tiden. Koret dirigeres av en musikkterapeut og akkompagneres av en pianist.

Hvordan ser barn selv på koret, hvordan opplever de å være med i kor? Målet med dette prosjektet er å samskape kunnskap om koret (hvordan et kortilbudet oppleves) sammen med først og fremst barna, men også SFO ansatte, lærere, foreldre, ledelsen på skolen og lokalmiljøet.

Dette prosjektet kan bidra inn i kunnskap om hvordan musikkterapeuter kan jobbe i barneskole med et kortilbud. Da musikkterapeuter først og fremst er tilsatt tilknyttet forsterkede avdelinger og skoler frem til nå, er det viktig å få vite mer om mer samfunsrettet tilnærminger i skolen. Dette vil bidra inn i kunnskap som kan danne et bedre grunnlag for ansettelse av musikkterapeuter i skolekontekst i tråd med Polyfon sin delproblemstilling om at musikkterapi “er integrert i tjenestene på en systematisk, kunnskapsbasert og brukerorientert måte”.