Hjem
Polyfon kunnskapsklynge for musikkterapi
Formidlingsstøtte

Stor formidlingsaktivitet i klynga

Det var rekordmange søknader om Polyfon formidlingsstøtte denne runden. Det er gledelig at det er så mye aktivitet i klynga, og ved å omdisponere noen tilgjengelige midler har vi denne gangen kunnet gi støtte til flere prosjekt enn det klynga vanligvis har mulighet til å gjøre per utlysing.

Collage av ulike logoer, skjermdumper og bilder
Foto/ill.:
Polyfon, UiB.

Hovedinnhold

Sjekk lista over formidlingsprosjekt som har fått støtte – kanskje vil du finne et kommende arrangement som du har lyst til å få med deg?

Inspirasjon- og informasjonsfilm om musikkterapi i eldrehelsefeltet

Ansvarlig klyngedeltaker: Bergen kommune

Kontaktperson: musikkterapeut Gerd Karine Lunde

Tildeling: kr. 15.000,-

Musikkterapiteamet ved kompetansesenter i Bergen kommune ønsker (sammen med Øygarden-kommune) å få produsert en informasjonsfilm som kan vise bredden og kompleksiteten innen eldrehelsefeltet, hvorfor musikkterapeutene brenner for dette feltet, samt å forhåpentligvis kunne engasjere og motivere til en større interesse for feltet. Målet er at filmen skal bli en god og informativ ressurs både for studenter, for folk som er nysgjerrige på musikkterapi, pårørende, brukere selv, i tverrfaglige team og ikke minst som inspirasjon til musikkterapikollegaer i andre fagfelt.

 

Inspirasjonsdag for musikkterapi i eldreomsorgen

Ansvarlig klyngedeltaker: Bergen kommune

Kontaktperson: musikkterapeut Stine Andrea Sognnes

Tildeling: kr. 10.000,-

Musikkterapeutene innen eldrehelsefeltet i Bergen og Øygarden kommune ønsker å videreføre den årlige inspirasjonsdagen 13. november 2025. Inspirasjonsdagen høsten 2024 viste seg å være en viktig arena for faglig påfyll, refleksjon og nettverksbygging for musikkterapeuter som jobber i eldrehelsefeltet. De ønsker derfor å invitere musikkterapeuter til en ny dag med innlegg, workshops, panelsamtaler og refleksjonsgrupper.

Hovedmålet for inspirasjonsdagen er å belyse kompleksiteten i de psykososiale behovene i eldreomsorgen, og utforske hvordan musikkterapeuter kan møte disse utfordringene på en meningsfull og helhetlig måte. Med en stadig mer sammensatt brukergruppe og endringer i helse- og omsorgstjenestene, er det viktig å diskutere musikkterapiens rolle i å tilrettelegge for gode helsetjenester og livskvalitet for eldre.

 

Tverrfagleg fagdag ved HVL: Musikk som ressurs i helse- og folkehelsearbeid

Ansvarlig klyngedeltaker: Høgskolen på Vestlandet

Kontaktperson: høgskolelektor Hans Mark Svedal

Tildeling: kr. 15.000,-

"Fagdagen er eit initiativ med utspring i Polyfon si arbeidsgruppe for tverrfagleg utdanningssamarbeid, og vil dekka tverrfaglege perspektiv i musikk som ressurs i helse/folkehelse innan aktuelle utdanningar ved ein av campusane ved HVL. Det er stor interesse for dette temaet innanfor HVL, men mindre kompetanse og lærekrefter. Difor er dette ein god moglegheit for å spre kunnskap og samla ulike utdanningsmiljø og praksisfelt. Det er eit mål at fagdagen skal stimulera til samarbeid både internt mellom utdanningsmiljøa innan helse-, folkehelse-, kunstfag- og lærarutdanningsprogramma ved HVL, og samarbeid mellom desse og eksterne med spesialkompetanse i musikkterapi og musikk og helse. Det er dessutan eit mål på sikt å arrangera liknande fagdagar på alle HVL sine campus som har aktuelle utdanningar innanfor helse/folkehelse, lærarutdanning og kunstfag. Polyfon si arbeidsgruppe for tverrfagleg utdanningssamarbeid vil òg nytta dette som eit springbrett for å auka det faglege samarbeidet mellom medlemane i gruppa."

 

Seminar om demenskor

Ansvarlig klyngedeltaker: Norges musikkhøgskole

Kontaktperson: førsteamanuensis i musikkterapi Tone Kvamme

Tildeling: kr. 15.000,-

Seminaret arrangeres 18. juni (dagen før Norsk musikkterapikonferanse 2025 starter i Trondheim) av Nasjonalt faglig nettverk for musikk og eldrehelse som består av representanter fra flere klyngedeltakere i Polyfon i tillegg til representanter fra Nasjonalt senter for aldring og helse, Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg og Norsk forening for musikkterapi, Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester og Sang i eldreomsorgen. Formålet med seminardagen er å gi inspirasjon, nye ideer, ny kunnskap og rom for erfaringsutveksling og refleksjon.

 

Levd Liv Live – Konsertforedrag med Diva & the Doctor og Morten & Lasse

Ansvarlig klyngedeltaker: Norges musikkhøgskole og Universitetet i Bergen

Kontaktperson: førsteamanuensis i musikkterapi Hans Petter P. Solli (NMH) og førsteamanuensis i musikkterapi Lars Tuastad (UiB)

Tildeling: kr. 15.000,-

I pilotprosjektet Levd Liv Live ønsker prosjektsøkerne sammen med erfaringskonsulentene Morten Sommerbakk og Angelica Kjos å videreutvikle konseptet konsertforedrag, for å nå ut til et større publikum med musikken og brukererfaringene fra musikkterapi. Konsertforedraget kombinerer framføring av egne sanger med brukerfortellinger og forskningsbasert kunnskap om musikkens potensial til å støtte bedringsprosesser og gi bedre psykisk helse. Det første konsertforedraget i pilotprosjektet ble gjennomført 24. februar på Griegakademiet (støttet av Polyfon). De ønsker nå å videreutvikle konseptet konsertforedrag som musikkterapeutisk metode, og søker støtte til å arrangere en konsert på Norges Musikkhøgskole i løpet av våren 2025, samt på den 8. norske konferanse i musikkterapi i Trondheim i juni 2025. 

Den langsiktige planen er å bruke dette pilotprosjekt som grunnlaget for å utarbeide en søknad til DAM- stiftelsen i samarbeid med brukerorganisasjonen Mental Helse for å utvikle en lengre turne høsten 2026.

 

"Late Night Conversations between the notes" som del av konferansen Music Therapy in Pediatrics

Ansvarlig klyngedeltaker: Universitetet i Bergen, Griegakademiet

Kontaktperson: professor i musikkterapi Claire Ghetti

Tildeling: kr. 15.000,-

I tilknytning til åpningen for konferansen Music Therapy in Pediatrics (7.-9. august) vil det lages et «talkshow» med tittelen: Late Night Conversations Between the Notes. Her inviteres fem ulike gjester som vil snakke om temaer rundt bl.a musikkterapi, familier på sykehus og estetikk, i en samtale ledet av CREMAH.