Hjem
Fakultet for naturvitenskap og teknologi

Nyhetsarkiv for Fakultet for naturvitenskap og teknologi

DeepSeeks suksess er et interessant eksempel på hvordan finansiering kan legge til rette for forskning og innovasjon, uten at profitt nødvendigvis er det endelige målet.
Våren 2025 skal det avholdes storvalg til fakultetsstyret og instituttrådene ved NT-fakultetet. Vi skal ha helt nye styrer denne gangen, og frem til 19. mars kan man nominere kandidater for sine respektive grupper. For Gr. A og C er valgperioden 4 år, mens for Gr. B og D er den ett år. Den nye styreperioden starter 01.08.2025.
På kjemilaben i fjerde etasje på Realfagbygget kombinerer forskningsgruppen til professor Vidar Remi Jensen kunstig intelligens med virtuelle og robotbaserte søk etter neste generasjons medisiner, katalysatorer og bærekraftige drivstoff.
Hovedmålet med senteret er å akselerere utviklingen av innovativ kunstig intelligens sammen med jordsystemvitenskap slik at informasjon kan bli mer pålitelig, brukervennlig og lett tilgjengelig for samfunnet.
Søknadsfristen for semesterets søknadsrunde til Klimafondet er klar. Søk støtte til ditt tiltak innen 15. mars.
Starten på året markerte lanseringen av WormFEST – et banebrytende prosjekt som utforsker de fascinerende makk-skogene som finnes i dyphavet nær arktiske varme kilder og kalde gassoppkommer!
Universitetet i Bergen (UiB) kan ønske velkommen sju nye forskere fra utlandet etter en svært vellykket søknadsrunde i årets konkurranse om MSCA-finansiering fra EU. Tildelingene dekker toårige forskeropphold ved UiB.
Grønn Campus-prosjektet skal ivareta naturverdier og biologisk mangfold i UiBs arealer. Prosjektet har også fått støtte fra UiBs klimafond.
Det nyskapende SEAS-programmet ved Universitetet i Bergen er blitt godkjent som et såkalt Ocean Decade Action, eller handling som bidrar til FNs havforskningstiår. Dette er det andre UiB-prosjektet som får status som godkjent bidrag til havforskningstiåret.
Mens man venter på grønt lys for å sette i gang den store renoveringen på Nygårdhshøyden sør, så fortsetter arbeidet med å forbedre forskning- og utdanningsarealene. Sist ut er Mattestuen i Realfagbygget som skal gjøre det enklere for studenter å lykkes med mattefaget.
UNESCO Chair-prosjektet BECOME er et av initiativene som nevnes i den nylig publiserte UNESCO-rapporten “The Earth Network: sharing tools for biodiversity conservation and sustainable development in UNESCO-designated sites”, hvor man presenterer verktøy for praksiser som støtter opp under både 2030-agendaen og UNESCO-utnevnte områder.
Realfagenes helt sentrale rolle i Norges fremtidige verdiskaping og omstillingsbehov, var tema da Erna Solberg og Høyre besøkte Fakultet for naturvitenskap og teknologi.
Michael Sars-senteret ved Universitetet i Bergen og Paris Aquarium har undertegnet en intensjonsavtale om å utveksle ekspertise om oppdrett av ribbemaneter. Samarbeidet markerer en viktig milepæl, ettersom dyrene som er oppdrettet ved senteret, nå vises i akvariets Medusarium©, den største manetutstillingen i Europa.
Med forskningsprosjektet ENLIGHTEN tar professor Martino Marisaldi sikte på å løse en av de lengst uløste gåtene innen atmosfærisk elektrisitet – simpelthen hvordan lyn oppstår.
En god idé fikk nanofysiker Bodil Holst til å undersøke hvorfor isbjørnpels ikke fryser til is. Nå er forskningen på isbjørnpelsens is-avvisende egenskaper publisert i Science Advances.
CULTIVATE-prosjektets første vitenskapelige artikkel har nylig blitt publisert i Current Opinion in Environmental Sustainability. I denne artikkelen presenterer forfatterne et nytt, tverrfaglig rammeverk for læring, som kobler sammen forestillinger om kulturarv, landskap og sosial-økologisk systemtenking som støtte for bærekraftig, bygdeutvikling.
Erna Solberg og Høyres ledelse på Vestlandet gjestet forrige uke UiB og NT-fakultetet. Øverst på dagsorden PoroTwin-prosjektet, som viser digitaliseringen av fysikken og teknologien bak CO2-lagring, og som er et samarbeid ledet av PMG gruppen, sammen med mellom Institutt for Fysikk og Teknologi, NTNU, Sintef og Harbour Energy.
Kollegaer og venner ved Institutt for informatikk minnes professor emeritus Torleiv Kløve som gikk bort 6. desember 2024.

Sider