Hjem
Fakultet for naturvitenskap og teknologi

Nyhetsarkiv for Fakultet for naturvitenskap og teknologi

Etter 3,5 år går CULTIVATE-prosjektet mot slutten. I løpet av den første uken i november møtte medlemmer av UNESCO Chair-gruppen de andre prosjektpartnerne for et siste arrangement i Edinburgh arrangert av Centre for Mountain Studies ved University of Highlands and Islands, etterfulgt av et siste prosjektmøte, og en omvisning i Wester Ross biosfæreområde.
I disse dager behandles Norges plan for å følge opp naturavtalen, stortingsmeldinga Norsk handlingsplan for naturmangfold, i Stortinget. Vår forventning til denne planen var at den ikke bare skulle beskrive status for norsk natur, men også ta denne kunnskapen på alvor gjennom å foreslå nødvendige tiltak for å bremse og reversere tap av natur og naturgoder i Norge. Den forventningen ble dessverre... Les mer
25 fremtredende forskere etterlyser kunnskapsbasert handling i denne debattartikkelen, nylig publisert i Khrono.
Forsker Willem van der Bilt ble overrasket over resultatet i et prosjekt der de så på storm i et Arktis med mindre havis. Resultatet viste det stikk motsatt av det de forventet.
Postdoktor Sofie Søderstrøm vant prisen for beste poster og 5000 kroner på Digitalt Liv Norges avslutningskonferanse på Hurdalsjøen 14.-15. oktober.
Tirsdag var ledende forskere, industripartnere og studenter samlet i Universitetsaulaen til havvindkonferansen «Science Meets Industry» – hvor fremtidens løsninger var oppe til diskusjon.
Professor emeritus Finn Gunnar Nielsen, tidligere leder ved Bergen Offshore Wind Centre, bidro til etableringen av den første fullskala versjonen av en flytende vindturbin, «Hywind Demo», og har i lang tid arbeidet med mål om å utnytte Norges vindressurser til havs, redusere CO2-utslipp og bekjempe klimaendringene.
På den vakre øya Milos (Hellas) fikk studenter fra CDeepSea nylig en unik mulighet til å fordype seg i mineralforekomster og hydrotermale systemer gjennom et feltkurs. Med et imponerende forhold på 8 instruktører til 14 studenter, fikk deltakerne opplæring i et bredt spekter av emner som er relevante for mineraler og mineralutforskning, fra økonomisk geologi og geokjemi til geomikrobiologi,... Les mer
- Når en falsk video går viralt er skaden skjedd. Selv om den avsløres som falsk, kan videoen allerede ha påvirket hva velgerne stemmer, sier førsteamanuensis Pål Grønås Drange.
En elv kommer fossende gjennom atmosfæren og spyler Vestlandet når ekstremværet «Jakob» herjer i dag. Meteorolog og forsker Clemens Spensberger fra Geofysisk institutt og Bjerknessenteret forklarer hva som foregår.
Inn mot FNs naturtoppmøte som nå pågår i Colombia har UiB-professorene Vigdis Vandvik og Inger Elisabeth Måren kommet med åtte oppfordringer til regjeringen. De fremhever viktigheten av å følge opp naturavtalen fra 2022 og oppfordrer til samarbeid med forskere.
Solveig Jespersen Haga er masterstudent innafor berekraft ved Senter for vitskapsteori, og samarbeider med ACTIONABLE-prosjektet i si mastergradsoppgåve som handlar om korleis ulike grupper verdset natur når det kjem til utbygging av vindkraft.
Oktober er nasjonal datasikkerhetsmåned. Møt førstelektor Oleksandr Kholosha ved Institutt for informatikk som arbeider med å beskytte oss mot digitale trusler.
Forskere ber partene og presidentene for høstens partskonferanser til konvensjonen om biologisk mangfold (CBD, COP 16) og FNs rammekonvensjon om klimaendringer (UNFCCC, COP29) om å opprette av et sårt tiltrengt felles politisk rammeverk mellom de to konvensjonene.
Siste utgave av Naturen tar for seg temaet energiomstilling og inneholder blant annet saker om batterier, hydrogen og kjernekraft.
Med droner «ihænde» fikk førsteårsstudenter på bachelorprogrammet i geofag og informatikk trene nyttige teknologiske ferdigheter, og nyte utsikten fra Ulriken.
Ved Michael Sars-senteret utvikler gruppen til Marios Chatzigeorgiou unike verktøy for å studere undervannsstøy som en del av det paneuropeiske prosjektet DeuteroNoise.
Etter to år med banebrytende arbeid innen marin støyforurensning, møttes det paneuropeiske konsortiet på Michael Sars-senteret for å dele sine fremskritt og koordinere fremtidig innsats.

Sider